Bananowe tiramisu
2022-09-12Sernik Speculoos
2022-09-12Czy wielkanocne wypieki można przygotować w formie Coox’a? Sprawdźmy przepis na babkę łaciatą! To kilka prostych składników, które trzeba wcześniej wyjąć z lodówki. Przygotowuje się ją szybko i łatwo. Tu również sprawdzi się keksówka silikonowa składana COOX Wunderform w rozmiarze L.
Pojawiają się różne przepisy na Wielkanoc: mięsa, dania wytrawne oraz słodkie wypieki. Jeśli przygotowujemy dużo jedzenia, warto pomyśleć o pewnych ułatwieniach w kuchni i to wielofunkcyjnych. Do takich naczyń kuchennych należy składana silikonowa forma COOX WUNDERFORM, czyli rewolucja w pieczeniu. Jest to prostokątna foremka do pieczeni ciast, wypieków drożdżowych, przygotowania chleba a nawet pasztetów.
Babka łaciata na święta Wielkanocy
Kategoria: Przepisy, DeseryRodzaj kuchni: PolskaStopień trudności Trudny8
porcji45
minut1
godzinaDwukolorowa babka Wielkanocna nie tylko pysznie smakuje, ale i efektownie wygląda.
Do wykonania przepisy wykorzystaliśmy formę Wunderform COOX. Opatentowana konstrukcja silikonowej formy do pieczenia umożliwia rozłożenie foremki na płasko. Boki są w środku usztywnione metalem, więc forma zachowuje zawsze swój kształt. Tak jak ciasto, które rośnie w górę, a nie na boki.
Składniki
ćwierć kilograma, około półtorej szklanki mąki pszennej lub tortowej
125 g cukru, niepełna szklanka
125 g miękkiego masła lub miękkiej margaryny
125 ml śmietany
2 jajka
łyżka proszku do pieczenia
łyżka kakao
łyżeczka cukru wanilinowego
Przygotowanie
- Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać 4/5 cukru, cukier wanilinowy i żółtka, dokładnie zmiksować przez kilka minut.
- Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, można ją napowietrzyć używając przesiewacza do mąki.
- Dodać do zmiksowanej masy i wymieszać lub zmiksować. Dodać śmietanę i zmiksować, następnie dodać ubite białka i ostrożnie wymieszać całość ręcznie.
- Ciasto trzeba teraz podzielić na dwie równe części. Jedną zostawić w misce, dodać pozostały cukier oraz kakao i zmiksować.
- Do formy COOX nałożyć jasną masę, na nią wylać ciemną. Piekarnik nastawić na 180°C (góra – dół) i piec około godzinę.
- Można po upieczeniu i wystygnięciu oprószyć babkę łaciatą cukrem pudrem lub polać lukrem.