Budyń karmelowy
2023-06-13Omleciki z białek jaj
2023-06-13Tradycyjny sernik to jedno z ulubionych ciast wielu osób, nie tylko łasuchów. Jest jednak bardzo wiele rodzajów i sposobów przygotowania serników. Ze spodem lub bez, z owocami czy bakaliami, na zimno lub ciepło, i wiele innych wersji. My proponujemy nieco odmienną, czyli serniczki z masą krakersową przygotowywane w opiekaczu do jajek Home Vero Egg Bite Maker.
Cytrynowe serniczki
Kategoria: Desery, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
8
porcjeCzas przygotowania
35
minutSkładniki
4 dwuwarstwowe krakersy graham
3 łyżki roztopionego niesolonego masła
1 duże jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
150 g cukru
folia spożywcza
oliwa w sprayu
220 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
Przygotowanie
- Zmiel krakersy w robocie lub blenderze na drobne okruchy.
- Przesyp krakersy do miski, dodaj masło i dokładnie wymieszaj do uzyskania wilgotnej, zwartej masy.
- Zmiksuj w robocie lub blenderze serek śmietankowy z cukrem, dodaj śmietanę i skórkę z cytryny, dodaj jajko oraz wanilię i ponownie wymieszaj.
- Wnętrze silikonowych kubków spryskaj oliwą w sprayu.
- Napełnij każdy silikonowy kubek masą sernikową tuż poniżej krawędzi, stuknij napełnionym kubkiem o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza.
- Odmierz około łyżkę masy maślanej i umieść na wierzchu wypełnionych kubków.
- Z foli spożywczej wytnij takie kwadraty, aby zawinąć kubki, ściskając folię żeby ściśle przylegała do boków.
- Na płytę grzewczą opiekacza wlej kubek wody i połóż na nią kubeczki.
- Gotuj serniczki w opiekaczu około 12 minut.
- Zdejmij folię i odstaw sernik na 5 minut.
- Wyjmij serniczki z kubków, wystudź przez 15 minut i odstaw do lodówki na 30 minut żeby stwardniały.
Uwagi
- Zamiast krakersów możesz użyć innych ciasteczek. Możesz też podawać serniczki na ciepło.