Muffinki z jabłkiem
2022-12-07Danie jednogarnkowe z karkówką wieprzową
2022-12-08Gotowe chipsy są kaloryczne i niezbyt zdrowe. Dlatego warto samodzielnie przygotować zdrowe, warzywne chipsy z różnych warzyw. To zdrowa przekąska, którą można zastąpić chipsy z torebki. Są równie chrupiące i smaczne, a nie zawierają dodatkowego tłuszczu i dużo soli. Najlepsze wyjdą chipsy z ziemniaków, pietruszki, marchewki i buraków. Domowe chipsy z cukinii, jarmużu i batatów są dietetyczne i dostarczają witaminy, minerały oraz błonnik. Przy tym chipsy przygotowane w domu są dziecinnie proste do wykonania. Zwłaszcza we frytkownicy beztłuszczowej Home Vero.
Chipsy warzywne z pietruszki i marchewki
Stopień trudności ŁatwyPorcje
1
porcjeCzas przygotowania
10
minutCzas gotowania
15
minutSkładniki
1 pietruszka i 1 marchewka
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie
- Warzywa obierz oraz pokrój w cienkie plasterki i włóż do miski.
- Posiekany czosnek wymieszaj z oliwą i dokładnie obtocz warzywa, dodaj sól i pieprz do smaku
- Przełóż chipsy do kosza frytkownicy beztłuszczowej Home Vero.
- Smaż w temperaturze 200ºC przez 15 minut, w połowie poruszając koszem.
Uwagi
- Rada: Podobnie można przygotować chipsy z ziemniaków. Oprócz czosnku, można dodać ulubione, suszone lub świeże zioła.