Koktajl sirtuinowy
2023-07-03Koktajl mleczny z kajmakiem
2023-07-03Koktajle z wykorzystaniem lodów są idealne na upalne dni. Są rześkie i orzeźwiające. To sposób podania, który może odpowiadać osobom nie przepadającym za tradycyjną formą lodów. Stwarzają przy tym mnóstwo możliwości smakowych, także do wykorzystania ulubionych smaków. Od klasycznych waniliowych, po różne owocowe czy czekoladowe. Nasza propozycja to śmietankowo – orzechowy koktajl lodowy. Można go wykonać bardzo prosto oraz szybko w blenderze, i podawać zaraz przygotowaniu.
Do lodów śmietankowych, można dodać świeże sezonowe owoce, i uzyskać pyszny koktajl lodowo-owocowy. Albo lodowo-czekoladowy dodając pokruszoną czekoladę. Albo pokruszone ciasteczka. Można również użyć lodów o ulubionym smaku z dodatkiem tego samego składnika.
Koktajl lodowy
Stopień trudności łatwy2
porcje15
minut200
kcalSkładniki
1,5 szklanki mleka
6 gałek śmietankowo – orzechowych
kilka orzechów laskowych
Przygotowanie
- Mleko i 4 gałki lodów zmiksuj w blenderze.
- Orzechy upraż, wystudź i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce.
- Podawaj koktajl z gałką lodów posypanych orzechami.
Uwagi
- Możesz użyć innych orzechów, takich jakie są w składzie lodów, a także użyć tylko orzechowych. Zamiast z gałką lodów, możesz podawać koktajl z bitą śmietaną. Dla dorosłych możesz dodać do koktajlu trochę likieru orzechowego. Podprażone i wystudzone orzechy możesz najpierw zmiksować w blenderze.