Pastilla z kurczakiem to jedna z najważniejszych i najpopularniejszych potraw w kuchni marokańskiej. Jest to jednak potrawa odświętna, nie jadana na co dzień. Tradycyjny przepis na pastillę zakłada połączenie w tym wytrawnym daniu smaków słonych ze słodkimi. Jest robiona na cieście filo, które jest cienkie jak pergamin. Ciasto filo można kupić gotowe, dla chętnych podajemy przepis jak zrobić je samodzielnie. Nasza propozycja to tradycyjna meksykańska pastilla z kurczakiem, pieczona we frytkownicy beztłuszczowej.
4
porcje2
godziny30
minut1
godzina30
minut250 g mąki pszennej
80 g masła
łyżeczka oleju
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
mąka ziemniaczana do podsypania
1 kg podudzi z kurczaka (6 sztuk)
120 g masła
4 cebule
4 jajka
500 ml wody
15 g startego imbiru
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej kolendry
10 płatków szafranu
pół łyżeczki kurkumy
2 łyżki mielonego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
gruba sól morska
50 g świeżo zmielonego pieprzu
200 g obranych ze skóry mielonych migdałów
60 g cukru pudru
30 ml oleju roślinnego