Słodka pokrzywa z blendera w minutę
2022-08-26Wegańska Pasta Carbonara
2022-08-26Włoska zupa minestrone to zupa na bazie warzyw, głównie cukinii, świeżej fasolki, marchwi, cebuli, można dodać zielonego groszku. Przygotowuje ją się głównie latem, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw.
Minestrone z Pesto
Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności ŚredniAromatyczna, pachnąca ziołami i słoneczną Italią. Włoska zupa minestrone. Wypróbuj nasz przepis z wykorzystaniem robota kuchennego Chef-O-Matic.
Składniki
100 g cukinii
100 g świeżej zielonej fasolki
100 g cebuli
100 g marchewki
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki pulpy z pomidorów
100 g mrożonego bobu
50 g drobnego makaronu
600 ml bulionu drobiowego
100 g gotowanej suchej białej fasoli
sól i pieprz
25 g sosu pesto
Przygotowanie
- Zmiksuj cukinię i fasolę (bez końcówek) na prędkości 4 przez 20 sekund.
- Wyjmij je z dzbanka mieszającego.
- Do dzbanka mieszającego włóż cebulę i marchewkę pokrojoną w ćwiartki.
- Posiekaj na prędkości 5 przez 30 sekund.
- Ostrożnie nałóż osłonę noża. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek i gotuj na prędkości SL w 90 stopniach przez 7 minut.
- Dodaj pulpy z pomidora i dalej gotuj na tej samej prędkości i temperaturze przez 5 minut.
- Dodaj mieszankę cukinii i fasolki i gotuj dodatkowe 5 minut.
- Dodaj bób i bulion drobiowy i gotuj prędkości SL w 90 stopniach przez 25 minut.
- Dodaj makaron, wymieszaj i gotuj 2 minuty dłużej niż czas wskazany na opakowaniu na prędkości SL w 90 stopniach.
- Dodaj odsączoną suchą fasolę i gotuj kolejne 2 minuty.
- Dodaj sól i pieprz i dopraw do smaku sosem pesto.
Uwagi
- To prawdziwa bomba witaminowa!