Chrupiąca owsianka z owocami
2022-10-17Domowy cheeseburger z frytkownicy
2022-10-17Krewetki przygotowuje się szybko, tym bardziej we frytkownicy beztłuszczowej. Będą miękkie w środku i ugotowane równomiernie. Obtoczone w marynacie z czosnku i cytryny, będą smaczne oraz wyraziste. Krewetki z frytkownicy beztłuszczowej to zdrowa i szybka przekąska, idealna do podawania z koktajlami, w sałatkach lub z makaronem. Możesz zrobić ulubiony dip do maczania krewetek.
Krewetki w sosie czosnkowo-cytrynowym
Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności ŁatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
15
minutCzas gotowania
5
minutSkładniki
pół kilograma dużych krewetek
5 g sosu Worcestershire
1 utarty ząbek czosnku
pół cytryny
15 g soku z cytryny
10 g przyprawy włoskiej
5 gram zmielonych płatków czerwonej papryki
25 g posiekanej natki pietruszki
szczypta soli
oliwa z oliwek extra vergine
Przygotowanie
- Krewetki obierz i oczyść, dla ułatwienia ich jedzenia możesz oderwać ogonki.
- Cytrynę pokrój w półksiężyce i usuń pestki.
- W misce utrzyj czosnek z sosem Worcestershire, sokiem z cytryny, oliwą i pozostałymi przyprawami.
- Do miski włóż krewetki oraz plasterki cytryny i dokładnie obtocz w mieszance.
- W koszu frytkownicy beztłuszczowej ułóż równo krewetki i plastry cytryny.
- Gotuj około 5 minut w temperaturze 200°C, aż krewetki stracą przeźroczystość i będą idealnie różowe.
- Podawaj polane sosem z pojemnika frytkownicy i posypane natką pietruszki
Uwagi
- Krewetki i cytryny możesz zamarynować godzinę wcześniej i przykryte włożyć do lodówki. Po 4 minutach gotowania sprawdź czy krewetki są już idealnie różowe, żeby ich nie rozgotować.
- Jeśli masz problem z zakupem sosu Worcestershire, to możesz użyć sosu sojowego, ale pamiętaj, że smak potrawy będzie trochę inny.