Zapiekanka ziemniaczana z serem
2023-01-24Vichyssoise francuska zupa ziemniaczano-porowa
2023-01-25Krokiety zwykle przygotowuje się z naleśników, które nadziewa się różnym farszem, najczęściej wytrawnym, ale też słodkim. Po opanierowaniu w bułce tartej smaży się je na patelni lub w piekarniku. Jednak krokiety można zrobić nie tylko z naleśników. Nasza propozycja to nowa odsłona, czyli krokiety ziemniaczane smażone we frytkownicy beztłuszczowej. Warto dodać, że odpowiednio przyrządzone ziemniaki są źródłem cennych minerałów, błonnika i białka roślinnego.
Krokiety ziemniaczane z parmezanem
Kategoria: Przepisy, ObiadStopień trudności ŁatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
40
minutSkładniki
350 g ziemniaków, najlepiej mączystych
30 g mąki
1 żółtko
50 g drobno utartego parmezanu
30 g drobno posiekanego szczypiorku
50 g bułki tartej
30 ml oleju rzepakowego
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, gotuj około 15 minut w osolonej wodzie.
- Odcedzone ziemniaki przepuść przez praskę lub utłucz tłuczkiem.
- Gdy puree wystygnie, dodaj mąkę, żółtko, ser i szczypiorek oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj masę.
- Podziel puree na 12 części i uformuj krokiety.
- Wymieszaj dokładnie bułkę tartą z olejem i obtocz w panierce krokiety.
- Smaż krokiety w dwóch partiach we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 200°C około 5 minut, aż będą chrupiące.
Uwagi
- Rada: Parmezan jest bardzo słonym serem, więc należy uważać z ilością soli do krokietów.