Przepis na słodki chleb w 90 minut
2022-12-20Filet z piersi z kurczaka grillowany z ziołami
2023-01-10Choć pesto kojarzy się z sosem do makaronu, to nie jest jedyne jego zastosowanie. Z makaronem tworzy klasyczne danie włoskie. Może być także podawane z pieczywem i żółtym serem lub dodawane do zup i sałatek.
Pesto na bazie bazylii i orzeszków pinii przypomina włoski sos alla genovese. Można je podawać z makaronem, ciastem francuskim, mięsem lub pieczywem.
Orzeszki piniowe są źródłem cennych substancji odżywczych. To jadalne nasiona pewnych gatunków sosny, nie występujących w Polsce. Świeża bazylia oprócz innych właściwości, wpływa korzystnie na układ pokarmowy i nerwowy.
Pesto z bazylii i orzeszków pinii
Kategoria: PrzepisyStopień trudności ŁatwyPorcje
2
porcjeCzas przygotowania
10
minutKcal
460
/100gSkładniki
25 g liści świeżej bazylii
25 g orzeszków pinii
10 g startego parmezanu
1 mały ząbek czosnku
70 ml oliwy z oliwek extra virgin
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Na suchej patelni upraż chwilę orzeszki piniowe ciągle mieszając.
- Po wystygnięciu zmiksuj orzeszki z bazylią, parmezanem, czosnkiem i oliwą do takiej konsystencji jak lubisz.
- Oryginalny przepis zakłada zostawienie małych drobinek składników.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Uwagi
- Nie podgrzewaj pesto z bazylią, która wtedy gorzknieje. Do dań gorących dodawaj pesto w ostatniej chwili.
- Jeśli przechowujesz pesto dłużej w lodówce, utrzymuj cały czas na wierzchu warstwę oliwy.
- Możesz użyć orzechów włoskich, ale smak pesto z bazylii będzie inny.