Pierś z kaczki
2023-04-13Ciasto ze śliwkami
2023-04-13Gęsina obok mięsa kaczki jest uznawana za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. To najbardziej tłusty gatunek ptactwa, jednak i tak gęsina jest zdrowa, a jej jedzenie przynosi wiele korzyści dla organizmu. Mięso gęsi to źródło wielu witamin i cennych kwasów omega-3 i omega-6. Gęsinę można przyrządzić na wiele sposobów. My proponujemy Gęś pieczoną w całości i nadziewaną ziemniakami. Jest to danie jednogarnkowe, bo zawiera i ziemniaki i mięso.
Pieczona gęś nadziewana ziemniakami
Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
10
porcjeCzas przygotowania
4
godziny20
minutCzas gotowania
4
godzinySkładniki
około 3,5 kg gęś
0,5 kg małych ziemniaków
pół litra rosołu lub bulionu drobiowego
2 ząbki czosnku
kilka gałązek rozmarynu
czerwone wino wytrawne
sól i pieprz
Przygotowanie
- Dzień przed pieczeniem zamarynuj gęś, z marynaty powinna wystawać jedynie skórka.
- Przygotuj w naczyniu żaroodpornym marynatę z wina, rozmarynu i startych ząbków czosnku.
- Natrzyj mięso solą i pieprzem, włóż do marynaty skórką do góry i odstaw do lodówki.
- Następnego dnia ugotuj ziemniaki w rosole lub bulionie, odcedź i obierz.
- Wyłóż gęś z naczynia żaroodpornego, natrzyj środek solą i pieprzem, nadziej gęś ziemniakami i dodaj rozmaryn z marynaty.
- Nagrzej piekarnik do 180ºC i piecz gęś pod przykryciem przez godzinę z termoobiegiem.
- Zmniejsz temperaturę do 160ºC i piecz kolejne 2-2,5 godziny.
- Na 20 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywkę żeby skórka była chrupiąca.
Uwagi
- Na każdy kilogram gęsi czas pieczenia wynosi 45 minut, w temperaturze minimum 160ºC. Marynatę z tłuszczem wytopionym z gęsi możesz użyć do przygotowania sosu.