Koktajl truskawkowy z mango
2023-01-26Zupa krem pomidorowa
2023-02-15Pesto kojarzy się głównie z dodatkiem do makaronu. Sama nazwa oznacza tradycyjny włoski sos ze świeżej bazylii. Pesto może być także rodzajem pasty kanapkowej i można je przyrządzić z różnych innych składników. Zwłaszcza pyszne pesto z grzybów leśnych. Dodając śmietankę, można także uzyskać z niego sos do makaronu lub kaszy gryczanej.
Zależnie od gatunku, grzyby leśne mogą być źródłem wielu witamin i minerałów. Około 70-90 % zawartości to jednak woda i są ciężkostrawne. Grzyby nie są za to kaloryczne, a bardzo cenione za walory smakowe. Zwłaszcza borowiki i podgrzybki.
Pesto grzybowe z blendera
Kategoria: Przepisy, PrzystawkiStopień trudności ŁatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
40
minutSkładniki
pół kilograma grzybów leśnych
2 cebule
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżej pietruszki
50 g masła
50 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz
odrobina soku z cytryny
Przygotowanie
- Grzyby oczyść i pokrój w kawałki.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek.
- Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj czosnek, wymieszaj i smaż chwilę.
- Dodaj pokrojone grzyby i smaż aż będą miękkie i gotowe, a woda wyparuje.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
- Po wystudzeniu dodaj resztę oliwy oraz sok z cytryny i zblenduj na gładką masę.
Uwagi
- Rada: Możesz użyć do pesto grzybów mrożonych lub pieczarek zamiast świeżych grzybów leśnych. Przed blendowaniem możesz dodać 50 g uprażonych orzechów włoskich.