Czekoladowa tarta truskawkowa bez pieczenia
2022-06-22Oczyszczający koktajl z kapustą włoską
2022-06-23To jeden z najprostszych zdrowych przepisów, który można przygotować w kilkadziesiąt sekund w blenderze. Potrzebne są tylko dwa składniki: orzechy nerkowca oraz woda. Niezbędny jest także dobry blender.
Mleko z orzechów nerkowca
Stopień trudności łatwePorcje
2
porcjeCzas blendowania
1
minutaKalorie na porcję
290
kcalMleko z nerkowców jest kremowe i aksamitne. Świetnie nadaje się do picia od razu po przygotowaniu, ale także jako zamiennik dla tradycyjnego mleka do naleśników, gofrów i ciast.
Przed przygotowaniem warto orzechy namoczyć w wodzie, przynajmniej przez godzinę. Można zostawić również na całą noc. Robimy to po to, aby ułatwić trawienie oraz maksymalnie wykorzystać składniki odżywcze zawarte w orzechach nerkowca. Oczywiście bez wcześniejszego namaczania mleko również będzie pyszne.
Składniki
100 g orzechów z nerkowca
1,5 szklanki wody (szklanka 250 ml)
Przygotowanie
- Orzechy nerkowca płuczemy i namaczamy w wodzie przez ok. godzinę
- Wkładamy orzechy nerkowca do kielicha blendera
- Dolewamy wodę przefiltrowaną lub mineralną
- Blendujemy wszystkie składniki korzystając z funkcji ciągłej lub pulsacyjnej blendera
- Po niecałej minucie napój jest gotowy
Film z przepisem
Uwagi
- Jeżeli masz mniejszy blender lub większy to możesz dostosować proporcje do pożądanych porcji. W przypadku blenderów sportowych z kielichami, które pełnią funkcję kubków można od razu zalać nerkowce wodą i po godzinie (lub krócej) zblendować.