Pieczona gęś nadziewana ziemniakami
2023-04-13Bezy
2023-04-17Zależnie od gatunku, śliwki mają swój charakterystyczny smak i strukturę. To ulubiony owoc wielu osób. Śliwki najlepiej smakują gdy jest na nie sezon. Nie tylko na świeżo, ale też do ciast, a także potraw wytrawnych. Ciasto ze śliwkami ma miękki, owocowy i pyszny środek. Najlepsze do ciasta będą dojrzałe, ale nie za miękkie śliwki węgierki. Dzięki mące ziemniaczanej, ciasto będzie bardziej kruche.
Ciasto ze śliwkami
Kategoria: Desery, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
10
porcjeCzas przygotowania
1
godzinaCzas gotowania
45
minutSkładniki
300 g mąki pszennej
200 g mąki ziemniaczanej
15 g proszku do pieczenia
100 g cukru
kostka masła lub margaryny
50 ml śmietany kremówki
5 jajek
1 kg śliwek węgierek
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie
- Śliwki przekrój na połówki.
- Jajka, masło i cukier utrzyj na puszystą masę.
- Dodaj mąki, proszek do pieczenia i śmietanę, dokładnie wymieszaj.
- Wylej ciasto do formy i układaj połówki śliwek skórką do dołu.
- Piecz ciasto ze śliwkami w piekarniku nagrzanym do 180ºC 40-45 minut.
- Podawaj ciasto posypane cukrem pudrem.
Uwagi
- Możesz do ciasta użyć śliwek mrożonych.