Koktajl piernikowy
2023-12-06Koktajl a’la szarlotka (jabłko i cynamon)
2023-12-06Owoce cytrusowe w dzisiejszych czasach można dostać zawsze i wszędzie. Jednak kiedyś nie były tak dostępne, i najczęściej pojawiały się przed Bożym Narodzeniem. Polacy kupowali wtedy przede wszystkim pomarańcze, a także ich młodsze, mniejsze i słodsze siostry, czyli mandarynki. Pewnie dlatego niektórym osobom te cytrusy wciąż kojarzą się ze Świętami. Jest to więc świetna okazja, żeby nie tylko zjadać je na świeżo czy dodawać do wypieków. Nasza propozycja to koktajl mandarynkowy, który można łatwo przyrządzić w blenderze. Orzeźwiający i zdrowy napój sprawdzi się do popijania świątecznych wypieków.
Mandarynki to jedne z najpopularniejszych i najczęściej kupowanych cytrusów, zwłaszcza w sezonie zimowym. Wykazują właściwości lecznicze, między innymi wspomagają układ odpornościowy i zwalczają wolne rodniki. Zawierają wiele składników odżywczych, witaminy – w tym dużo witaminy C, minerały, błonnik, kwas foliowy, nobiletynę oraz flawonoidy, i są niskokaloryczne. Kefir wykazuje właściwości prozdrowotne, jest bogaty w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, jest też źródłem probiotyków i substancji antybiotycznych, ma niski indeks glikemiczny.
Koktajl mandarynkowy
Stopień trudności łatwy4
porcje30
minut300
kcalSkładniki
400 ml kefiru
kilogram mandarynek – około 10, 12 sztuk
łyżka siemienia lnianego
opcjonalnie odrobina cynamonu
opcjonalnie cukier puder jeśli mandarynki nie są dość słodkie, albo miód lub syrop klonowy
Przygotowanie
- Mandarynki obierz ze skóry oraz z białych błonek i podziel na części.
- Najpierw zmiksuj w blenderze mandarynki z siemieniem do uzyskania gładkiej masy.
- Dodaj kefir i zmiksuj.
Uwagi
- Do koktajlu możesz dodać sok z 1 pomarańczy lub zależnie od smaku łyżkę albo 2 soku z cytryny.
- Kefir możesz zastąpić mleczkiem kokosowym.
- Możesz oprócz mandarynek do koktajlu dodać jabłko.