2023-05-08

Pieczone udka kurczaka

Mięso drobiowe jest jednym z najpopularniejszych oraz zdrowszych mięs. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów, od tradycyjnego rosołu przez pieczenie i smażenie, aż po […]
2023-04-25

Jak usmażyć kurczaka na patelni?

Sposobów na smażenie kurczaka jest pewnie tyle ile kucharzy. Nie zmienia to faktu, że jest kilka podstawowych kwestii, które mają wpływ na uzyskanie idealnie wysmażonego kurczaka. Są to czas, temperatura i sposób smażenia oraz rodzaj tłuszczu, odpowiednia patelnia i dobra marynata do kurczaka.
2023-04-17

Pieczone bakłażany faszerowane

Choć wydaje się że jest warzywem, z botanicznego punktu widzenia bakłażan jest owocem, a dokładnie jagodą. Bakłażan jest źródłem wielu składników mineralnych i witamin, błonnika […]
2023-04-17

Kasza z boczniakami

Boczniaki to rosnące głównie w krajach tropikalnych i w klimacie umiarkowanym cudzożywne grzyby. Jest kilka gatunków, najpopularniejszy i uprawiany też w Polsce jest boczniak ostrygowaty […]
2023-04-17

Boczniaki smażone z ziemniakami

Boczniaki to cudzożywne grzyby w kilku gatunkach, rosnące głównie na drzewach w krajach strefy tropikalnej i umiarkowanej. Najbardziej popularny jest boczniak ostrygowaty, uprawiany także w […]
2023-04-17

Burrito

Burrito to potrawa wywodząca się z Meksyku. Jej bazą są placki tortilli, które nadziewa się farszem i zwija w rolady. Żeby tortilla była miękka, zwykle […]
2023-04-17

Domowe tortille

Tortilla to popularny w kuchni meksykańskiej okrągły, płaski placek, zwykle o średnicy od 5 do 30 cm. Przyrządza się go z mąki pszennej lub kukurydzianej […]
2023-04-17

Naleśniki wytrawne z pieczarkami

Choć naleśniki kojarzą się zwykle z daniem na słodko, to nie muszą być podawane jedynie z dżemem, owocami czy cukrem. Naleśniki wytrawne także świetnie smakują […]
2023-04-13

Pieczona gęś nadziewana ziemniakami

Gęsina obok mięsa kaczki jest uznawana za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. To najbardziej tłusty gatunek ptactwa, jednak i tak gęsina jest zdrowa, a jej jedzenie przynosi […]
2023-04-13

Pierś z kaczki

Mięso kaczki tak jak gęsinę uznaje się za najbardziej szlachetny rodzaj drobiu. Jest delikatne, kruche i soczyste, lżejsze i mniej tłuste niż mięso czerwone, ale […]