2023-10-10

Colada morada – ekwadorski napój na bazie owoców i fioletowej mąki kukurydzianej

Colada morada to tradycyjny ekwadorski napój przygotowywany na obchody Dnia Zmarłych. Ekwadorczycy świętują el Dia de los Difuntos 2 listopada, gromadzą się z najbliższymi przyjaciółmi […]
2022-08-26

Słodka pokrzywa z blendera w minutę

Pokrzywa jest jedną z najcenniejszych roślin leczniczych, o bogatej zawartości składników odżywczych. Wzmacnia, regeneruje i oczyszcza organizm dzięki dużej zawartości chlorofilu, witaminy C, żelaza oraz wapnia. Świeżą pokrzywę zrywamy przede wszystkim na wiosnę (zwykle w maju),  a w pozostałych miesiącach jej występowania jedynie górne, świeże i młode listki. Poza sezonem polecamy używać do koktajli suszonych liści lub naparów.