Zapiekanka z pieczarkami i serem
2024-01-09Zupa krem z buraka
2024-01-22Chałka to w kuchni polskiej słodkie i puszyste pieczywo drożdżowe z kruszonką. Ma charakterystyczną formę zaplecionego warkocza na górnej powierzchni. Niekiedy, zwłaszcza na Podhalu, można ją spotkać w postaci wałka i warkocza uformowanego w okrąg, lub w formie okrągłych bułek. Bywa też nazywana plecionką lub kukiełką. Chałka drożdżowa z kruszonką jest słodka i puchata jak chmurka. Może też być wykonana z makiem, orzechami, rodzynkami czy miodem, a także podawana z masłem lub konfiturą. My przedstawiamy chałkę z kruszonką, przygotowaną we frytkownicy beztłuszczowej.
Chałka jest pieczywem wysokokalorycznym i zawiera tłuszcz, ale też węglowodany, które w odpowiednich ilościach mogą stanowić dla organizmu źródło energii. Zawiera nieznaczne ilości witamin i składników mineralnych. Nie jest zalecane spożywanie chałki codziennie, ale miłośnicy tego smaku dzieciństwa od czasu do czasu mogą po nią sięgać.
W kuchni żydowskiej, z której pochodzi, chałka w pierwotnej formie nie jest słodka, tylko lekko słona i nie ma kruszonki. Ale w okresie świątecznym dodaje się do niej rodzynki, jabłka, orzechy i miód. Jako ciekawostkę można podać, że chałka jest rytualnym pieczywem u Żydów, zwłaszcza Aszkenazyjczyków. Według zwyczaju spożywają ją w czasie szabatu oraz ważnych świąt, oprócz Paschy. Nazwa pochodzi z hebrajskiego słowa „chała” i oznacza „ofiarę”, gdyż Żydzi składali kapłanom w ofierze bochenki pieczone w piątkowe poranki. Chałka żydowska może mieć różne kształty, które mają znaczenie symboliczne.
Chałka z kruszonką
Stopień trudności łatwy10
porcje1
godzina20
minutSkładniki
- Na ciasto:
500 g mąki pszennej
40 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
150 ml mleka
80 g masła
50 g cukru
2 żółtka + 1 jajko do posmarowania
1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)
łyżeczka soli
- Kruszonka:
80 g mąki
50 g cukru
50 g masła
Przygotowanie
- Kruszonka:
- Dokładnie wymieszaj mąkę, cukier oraz pokrojone masło, i rozdrobnij dłońmi na kruszonkę.
- Ciasto:
- W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Jeśli używasz suchych drożdży, możesz wymieszać wszystkie składniki razem.
- W dużej misce do mąki dodaj sól, resztę cukru i wymieszaj.
- Dodaj żółtka, roztopione oraz wystudzone masło i rozczyn.
- Wyrabiaj ciasto aż będzie odchodzić od ręki, a potem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
- Rozdziel ciasto na 3 równe części i zroluj w wałki.
- Górę wałków złącz ze sobą, zapleć w warkocz, zlep końcówki i podwiń pod spód.
- Posmaruj warkocz rozbełtanym jajkiem.
- Posyp kruszonką i lekko przyciśnij, żeby powietrze jej nie rozwiało.
- Piecz we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 180ºC 20 – 25 minut, aż ciasto będzie zarumienione.
Uwagi
- Do kruszonki daj schłodzone masło.
Zależnie od pojemności frytkownicy, możesz zrobić z tych proporcji dwa warkocze lub dopasować ilość składników.