Zupa krem z buraka
2024-01-22Zupa krem z mango z dodatkiem imbiru
2024-01-22Aksamitna konsystencja kremowych zup z warzyw niektórych zachwyca, inni właśnie za nią nie przepadają. Jednak jest to świetny sposób na włączenie zdrowych i bogatych w składniki odżywcze warzyw do diety, w formie przystępniejszej niż tradycyjna. Zwłaszcza, jeśli chodzi o dzieci. Takie warzywne zupy są nie tylko zdrowe, ale też pożywne, sycące i rozgrzewające. Dzięki blenderowi można łatwo je przygotować, i zależnie od składników oraz dodatków, serwować jako pierwsze lub główne danie obiadowe. Nasza propozycja to zupa krem z marchewki i batata, czyli połączenie słodkawych smaków oraz podobnych kolorów z orientalną i egzotyczną nutą.
Marchewka to zdrowe warzywo o korzystnych właściwościach zdrowotnych. Jest bogate w beta-karotenie, przeciwutleniacze, związki fenolowe oraz wiele innych składników odżywczych, witamin i minerałów. Przede wszystkim w witaminy C i K, potas, mangan i błonnik. Marchewki są niskokaloryczne, a ich kalorie pochodzą głównie z węglowodanów. W marchewce pomarańczowej jest dużo antyoksydantów, w tym beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A.
Również bataty zawierają prekursora witaminy A – beta-karoten. Mają właściwości prozdrowotne, są źródłem witamin, zwłaszcza C i z grupy B, składników mineralnych, wapnia, potasu, żelaza i magnezu. Bataty nazywane są także słodkimi ziemniakami, ze względu na ich delikatny, słodkawy smak. Bulwy tego warzywa korzennego pochodzącego z Ameryki Południowej i Środkowej są soczyste i mają charakterystyczny, stożkowy kształt. W Polsce najpopularniejsze są bataty pomarańczowe.
Zupa krem z marchewki i batata
Kategoria: Przepisy, Zupy4
porcje35
minut300
kcalSkładniki
około 0,5 – 0,7 l bulionu warzywnego
marchewka – 400 g
1 batat – około 200 g
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 ml mleczka kokosowego
2 łyżki oleju rzepakowego
pół łyżeczki przyprawy curry
szczypta papryki ostrej i kurkumy
sól i mielony pieprz
śmietana i natka pietruszki do podania
Przygotowanie
- Marchewkę oraz bataty obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Rozgrzej w garnku olej, podsmaż przez 3 minuty cebulę, dodaj czosnek i chwilę smaż.
- Dodaj marchewkę oraz bataty i duś około 10 minut.
- Zalej bulionem, dodaj przyprawy i gotuj około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
- Zmiksuj blenderem, dodaj mleczko kokosowe i gotuj jeszcze chwilę.
- Podawaj zupę z kleksem ze śmietany, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Uwagi
- Dodaj tyle mleczka kokosowego, żeby uzyskać pożądaną konsystencję zupy.
- Jeśli chcesz uzyskać mniej kaloryczną zupę około 100 kcal na 100 g, pomiń mleczko kokosowe.