Kremowa zupa chrzanowa
2024-01-22Pączki z budyniem
2024-02-02Kremowe zupy to idealne potrawy na zimowe dni, zwłaszcza takie, które są sycące i rozgrzewające. Zwykle wiążą się z wykorzystaniem różnych warzyw, które sprawiają, że takie zupy są także zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Jednak niektóre warzywa często stosuje się tylko jako dodatek, i właśnie tak się kojarzą. Tymczasem mogą stanowić główną podstawę dania. Dlatego nasza propozycja to kremowa zupa czosnkowa, przygotowana przy pomocy blendera. Czosnek, stosowany jako przyprawa do wielu dań, nada jej swojego charakterystycznego smaku i aromatu.
Czosnek zwyczajny to gatunek warzywa pochodzący z Azji Środkowej, skąd rozprzestrzenił się na inne kontynenty. Obecnie jest jedną z najpopularniejszych roślin jadalnych na świecie. Jest nie tylko stosowany jako niezastąpiona przyprawa do potraw, czyli baza smaku i aromatu, ale też ceniony jako roślina lecznicza wspomagająca zdrowie. Wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne, a także działa jako przeciwutleniacz i naturalny antybiotyk. Zawiera liczne witaminy oraz sole mineralne, w tym rzadkie mikroelementy. Jak również substancje lecznicze takie jak aminokwasy, cukry, saponiny czy związki flawonoidowe. Najważniejszym składnikiem są olejki eteryczne, które zawierają allicynę i siarczki o mocnym zapachu.
Kremowa zupa czosnkowa
Stopień trudności łatwy4
porcje40
minut300
kcalSkładniki
1 litr wody (opcjonalnie bulion warzywny)
10 – 12 ząbków czosnku
1 cebula (opcjonalnie)
4 ziemniaki
oliwa z oliwek
śmietanka 30 % – wedle uznania
100 g żółtego sera
50 g grzanek z chleba
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
suszony tymianek (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek drobno pokrój.
- W garnku z grubym dnem na oliwie podsmaż cebulkę, dodaj czosnek i chwilę przesmaż.
- Dodaj ziemniaki i przesmaż całość około 5 minut.
- Zalej gorącą wodą, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu około 20 – 25 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Po wystudzeniu wyjmij liście laurowe oraz ziele angielskie, i zmiksuj na kremową konsystencję.
- Dodaj śmietanki wedle uznania, dopraw solą oraz pieprzem, zmiksuj i ponownie chwilę pogotuj.
- Do miseczek nakładaj po porcji startego sera i zalewaj gorącą zupą, na wierzchu połóż grzanki.
Uwagi
- Jeśli pomijasz cebulę, pokrój czosnek w cienkie plasterki i przesmaż od razu razem z ziemniakami. Uważaj, żeby czosnek się nie przypalił.
Użyj tyle ząbków czosnku, żeby uzyskać pożądaną ostrość.
Możesz przygotować grzanki z pieczywa posmarowanego oliwą i natartego rozgniecionym czosnkiem, lub gotowe posmarować masłem czosnkowym.
Starty ser możesz podawać na zupie wraz z grzankami. Możesz też użyć zamiast żółtego, serek topiony do blendowania.