Minipączki serowe
2024-02-02Faszerowana pierś z indyka
2024-02-05Chruściki zwane też faworkami, to chrupiące i słodkie ciastka w formie przewiniętej wstążki. Zwykle wykonuje się je ze zbijanego ciasta śmietanowego, kroi w prostokąty i jeden z boków przewija przez otwór pośrodku. Smaży się je na głębokim tłuszczu i posypuje cukrem pudrem. Są często spożywane podczas karnawału, tłustego czwartku i ostatków.
Czy oprócz faworków i tradycyjnych pączków może być coś innego na tłusty czwartek? My proponujemy nieco zmodyfikowaną wersję, która zyskuje na popularności. Chruściki budyniowe, bo o nich mowa, są delikatniejsze, puszyste i mięciutkie oraz pachnące. Wiele osób uważa, że są dużo lepsze od tradycyjnych. Dodatek budyniu waniliowego sprawia, że mają wyjątkowy aromat i smak. Przygotowuje się je łatwo i szybko. Wyróżniają się właśnie smakiem, zapachem i konsystencją. Zaletą jest fakt, że można użyć dowolny budyń o ulubionym smaku.
Chruściki budyniowe
Stopień trudności łatwy8
porcje30
minut10
minutSkładniki
500 g mąki pszennej
6 żółtek
200 ml śmietany 18%
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki budyniu waniliowego
łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
olej roślinny do smażenia 1 litr
cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Mąkę przesiej do miski, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i zagnieć ciasto.
- Przykryj miskę i odstaw ciasto do lodówki na 15 minut.
- Uformuj z ciasta kulę i podziel na 2 części.
- Każdą część rozwałkuj na cienkie placki grubości około pół centymetra.
- Pokrój nożem paski o długości 10 cm i szerokości około 3 cm.
- Pośrodku każdego prostokąta natnij nożem otwór.
- Przewijaj jeden z krótszych boków przez nacięty otwór.
- Złap za końce i delikatnie potrząśnij.
- W międzyczasie w szerokim garnku zacznij rozgrzewać tłuszcz do smażenia.
- Smaż chruściki partiami około 1 – 2 minut na każdej ze stron, aż uzyskają złoty kolor.
- Chruściki odsącz na talerzach wyłożonych papierowymi ręczniczkami, i posyp po wystudzeniu cukrem pudrem.
Uwagi
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- Jeśli chcesz inne proporcje, dodawaj 3 żółtka, 100 ml śmietany oraz średnio jedną łyżkę proszku budyniowego na szklankę mąki.
- Ciasto oczekujące na rozwałkowanie i przygotowanie chruścików przykryj ściereczką, żeby nie obsychało.
- Ciasto możesz zbijać około 15 minut wałkiem, jak w przypadku tradycyjnych faworków.
- Podczas smażenia chruściki nie powinny zarumienić się za mocno i być brązowe, ale mieć złoto-rumiany kolor, więc uważaj na temperaturę oleju.