Faszerowana pierś z indyka
2024-02-05Frytki z batatów
2024-02-05Kuchnia śródziemnomorska słynie z wykorzystywania owoców morza. Ze względu na ich walory smakowe oraz wartości odżywcze, są cenione oraz coraz bardziej popularne na całym świecie. Owoce morza to mięczaki i skorupiaki, serwowane jako danie główne, a najczęściej jako przystawka lub przekąska. Można przyrządzać je w najróżniejszy sposób, a niektóre również spożywać na surowo. Jednymi z najpopularniejszych i najbardziej znanych owoców morza są krewetki. Wykwintne i delikatne, dawniej kojarzone z potrawą luksusową dostępną nie dla wszystkich, dziś są powszechnie dostępne i chętnie oraz często stosowane w kuchni, także jako zamiennik mięsa dzięki dużej zawartości wartościowego białka.
Krewetki charakteryzują się wysoką wartością odżywczą oraz właściwościami prozdrowotnymi. Jak większość owoców morza, są lekkostrawne i niskokaloryczne. 100 g tych skorupiaków ma zaledwie około 80 kalorii. Mają wysoką wartość odżywczą, a niską zawartość nasyconych tłuszczów. Są za to źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają także cenne dla organizmu witaminy, dobrze przyswajalne białko oraz wartościowe składniki mineralne. Zależnie od gatunku, zwykle mają smaczne oraz delikatne mięso. Można je smażyć, dusić, piec i grillować, przyrządzać na przykład z ziołami i czosnkiem. My proponujemy prostszą wersję, czyli krewetki w panierce, przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej. To przepis na prostą, szybką i smaczną przekąskę.
Większe krewetki, inaczej zwane białe oraz królewskie to krewetki tygrysie oraz vannamei.
Krewetki w panierce
Stopień trudności łatwy2
porcje15
minut8
minutSkładniki
400 g białych krewetek królewskich, obranych
2 jajka
100 g bułki tartej
50 g mąki
2 łyżki soku z cytryny
olej lub oliwa w sprayu
przyprawa curry
sól i pieprz
Przygotowanie
- Krewetki osusz papierowym ręczniczkiem.
- Włóż je do miski, skrop sokiem z cytryny, dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- W trzech talerzach przygotuj roztrzepane jajko, mąkę i bułkę tartą.
- Zamarynowane krewetki obtaczaj po kolei w mące, jajku i bułce tartej.
- Spryskaj krewetki oliwą w sprayu, i umieść w koszu frytkownicy beztłuszczowej.
- Smaż partiami we frytkownicy nagrzanej do temperatury 200ºC około 5 – 8 minut, w zależności od wielkości krewetek aż się zarumienią, w połowie przewracając je na drugą stronę.
Uwagi
- Możesz pominąć przyprawę curry, jeśli wolisz zwykłe przyprawienie.
Możesz wypróbować wersję z panierką panko zamiast bułki i z mąką ziemniaczaną, obtaczając krewetki w jajku, mące, znów w mące i w panko.
Jeżeli używasz krewetek nieobrobionych, usuń główki, wąsy, odnóża, pancerzyk i czarne jelito na grzbiecie, umyj je i osusz.