Bajgle
2024-02-28Babeczki wielkanocne
2024-03-01Cannelloni, choć czasem bywa tak traktowane, nie jest do końca potrawą, ale rodzajem włoskiego makaronu w formie rurek o średnicy około 3 i długości około 10 cm. Jest to kształt, który idealnie nadaje się do nadziewania różnymi składnikami. Często wypełnia się je mięsem mielonym, sosem pomidorowym lub beszamelowym. Góra posypywana jest startym serem. My proponujemy cannelloni ze szpinakiem przygotowywane we frytkownicy beztłuszczowej. To nieco mniej tradycyjna wersja, ale za to zdrowo przygotowana i ze zdrowym składnikiem.
Nazwa cannelloni oznaczająca „dużą rurę”, co jest nawiązaniem do kształtu makaronu. Uznaje się, że został wymyślony w XIX wieku, choć dokładna data podawana to 1907 rok. Największą popularność cannelloni zyskała od czasów II wojny światowej.
Włoski makaron i zdrowy szpinak – to połączenie daje nam cannelloni ze szpinakiem
Warto dodać, że zielone warzywa uznaje się za najzdrowsze, bo są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Szpinak zawiera wiele z nich, i ma właściwości prozdrowotne. Dostarcza witamin, minerałów, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy.
Cannelloni ze szpinakiem
Kategoria: przepisyStopień trudności łatwy4
porcje25
minut15
minutSkładniki
8 rurek makaronu cannelloni
300 g mrożonego szpinaku (opcjonalnie świeży około 500 g)
1 cebula szalotka
2 ząbki czosnku
kilka suszonych pomidorków
150 g sera feta (opcjonalnie ricotta)
starta mozzarella (opcjonalnie ser parmezan)
sól i pieprz
oliwa z oliwek
- Sos beszamelowy:
50 g mąki
80 g masła
500 ml mleka
sól i pieprz
Przygotowanie
- Rozmroź szpinak, odcedź i posiekaj średnio grubo.
- Pokrój cebulę w kosteczkę, a czosnek drobno posiekaj.
- Na oliwie z oliwek podsmaż chwilę cebulkę, dodaj czosnek, przesmaż, dodaj szpinak oraz pomidorki i smaż chwilę, aż składniki przejdą smakiem, dopraw solą i pieprzem.
- Wystudź, dodaj pokruszony ser feta i wymieszaj.
- Makaron podgotuj chwilę w wodzie, tak żeby nie stał się zbyt miękki.
- Wystudź i nadziewaj rurki farszem.
- Przygotuj sos beszamelowy – garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i chwilę podsmaż mieszając.
- Stopniowo dodawaj mleko cały czas mieszając.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Rurki partiami po jednej warstwie nakładaj do pojemnika frytkownicy beztłuszczowej.
- Polewaj sosem beszamelowym i posyp startą mozzarellą.
- Piecz we frytkownicy nagrzanej do temperatury 180ºC około 15 minut.
Uwagi
- Możesz wypróbować wersję dodatkowo z sosem pomidorowym na spodzie. Wykonaj go z przecieru lub passaty, szalotki, czosnku, oliwy i przypraw.