Grillowany łosoś
2024-04-18Grillowana kukurydza
2024-04-18Mówi się od lat, że grillowanie stało się narodowym sportem Polaków. Kiełbaski, kaszanka, mięso, owoce morza, warzywa i inne przysmaki. Każdego lata zapach grillowanych potraw roznosi się w powietrzu nęcąc przysmażanym aromatem. Kiełbasa to już klasyka, którą często przełamuje się kurczakiem i wieprzowiną. Popularne są skrzydełka, my jednak proponujemy grillowane udka kurczaka. Jest na nich więcej mięsa, a przygotowane w marynacie będą zachwycać aromatycznym środkiem i chrupiącą skórką.
Udka z kurczaka – czy są zdrowe?
Właściwości smakowe oraz dietetyczne drobiu są lepsze niż mięsa wieprzowego i wołowego. Należy do zdrowszych mięs, zawiera mało tłuszczu i jest niskokaloryczne oraz lekkostrawne. To źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka, w tym aminokwasów egzogennych. Dostarcza też wiele witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz innych składników odżywczych. Mówi się, że najzdrowsze jest mięso z fileta z piersi. Jednak udko jest soczyste oraz smaczne, choć mniej chude, a skórka dostarcza trochę dodatkowych kalorii. Przy czym mięso z udek kurczaka też jest zdrowe i pełnowartościowe. Oczywiście najlepiej, jeśli kurczak pochodzi z hodowli ekologicznej.
Grillowane udka kurczaka
Kategoria: grill, grillowanie, udka, kurczak, udka kurczaka, grillowane udka kurczaka, przepisy, obiad, marynataStopień trudności łatwy6
porcje50
minut40
minutSkładniki
6 udek z kurczaka (opcjonalnie filet z udek bez kości i skóry)
6 łyżek oleju roślinnego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy
łyżka miodu
łyżeczka suszonej cebuli (można pominąć)
łyżeczka sproszkowanego czosnku
szczypta ostrej papryki
po niepełnej łyżeczce sól i czarny pieprz
Przygotowanie
- W szerokim naczyniu wymieszaj olej z sosem sojowym, musztardą, miodem i przyprawami.
- Udka kurczaka umyj i osusz.
- Dokładnie obtocz udka marynatą, wcierając ją ze wszystkich stron.
- Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw na 2 godziny do lodówki, co jakiś czas odwróć udka.
- Grilluj udka zaczynając od strony ze skórą do zrumienienia po obu stronach około 30 – 40 minut zależnie od wielkości udek.
- W międzyczasie przewracaj udka co około 5 – 8 minut i smaruj pozostałą marynatą.
- Pamiętaj, aby sprawdzić i dobrze upiec mięso, żeby nie było surowe.
Uwagi
- Zamarynowane udka wyjmij z lodówki wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.
- Proporcje składników marynaty możesz dostosować do własnych preferencji smakowych.
- Gotowe udka możesz zawinąć w folię aluminiową i na 10 minut zostawić z boku grilla żeby doszły.