Grillowane udka kurczaka
2024-04-18Sałatka brokułowa
2024-04-19Kukurydza jest wykorzystywana w kuchni na różne sposoby. Do kremowych zup, jako dodatek w formie ziaren, także konserwowych, jak również pod postacią płatków, oleju, kaszy oraz mąki kukurydzianej. Może być także przyrządzana w całości. W tej formie najczęściej jest gotowana i podawana z masłem oraz solą i pieprzem. Można ją także piec oraz grillować. I taka właśnie jest nasza propozycja. Prosta w przygotowaniu, grillowana kukurydza może być samodzielną przekąską, jak również dodatkiem do mięs z grilla. Kukurydza nie potrzebuje wielu dodatków, wystarczy sól i pieprz czy zioła.
Zaleca się nie grillować bezpośrednio ziaren, żeby się nie spiekły. Dla ich ochrony powinno się zostawić zewnętrzne liście, które mogą się spiec, aby wnętrze było smaczne i miękkie.
Powszechna i wartościowa roślina uprawna
Kukurydza najczęściej kojarzona jest ze Stanami Zjednoczonymi, szczególnie z zupą i oczywiście z popcornem. Jest jednak przysmakiem obu Ameryk, a w Meksyku stanowi podstawę większości potraw. Jest także popularna w Ameryce Środkowej. Zyskała też popularność na świecie, stając się jednym z najważniejszych i najpowszechniej uprawianych, a także spożywanych zbóż. Jako ciekawostkę można dodać, że w 2009 roku kukurydza była pierwszą co do wielkości produkcji rośliną uprawną na całym świecie. Wyprzedziła ryż, pszenicę i ziemniaki.
Kukurydza jest źródłem wielu ważnych dla organizmu składników odżywczych, i może wykazywać właściwości zdrowotne. Zawiera witaminy A, C, D, K i z grupy B, minerały takie jak potas, sód, żelazo, wapń i magnez, a także białko, błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze. Dostarcza też kwasy omega-3. Wykazuje jednak dość dużą zawartość węglowodanów i kalorii, ale może stanowić dodatek do zrównoważonej diety. Co ważne dla niektórych osób, kukurydza nie zawiera glutenu.
Grillowana kukurydza
Kategoria: grill, grillowanie, kukurydza, grillowana kukurydza, przepisy, majówka, przekąska, przystawkaStopień trudności łatwy4
porcje30
minut20
minutSkładniki
4 kolby kukurydzy
oliwa z oliwek – około 2 łyżek
pół łyżeczki sproszkowanego czosnku
odrobina papryki słodkiej (opcjonalnie wędzonej)
sól i czarny pieprz
natka pietruszki do podania
Przygotowanie
- Usuń wewnętrzne liście z kolb kukurydzy, a zewnętrzne zostaw tak, żeby je pokrywały.
- Włóż kolby do miski z wodą na pół godziny.
- Możesz pominąć ten krok, odsunąć liście i umyć ziarna.
- Delikatnie osusz kukurydzę, odsuń liście, posyp solą oraz pieprzem i posmaruj oliwą zmieszaną z pozostałymi przyprawami.
- Kolby zawiń w liście i grilluj kukurydzę przez około 20 minut, co jakiś czas je przewracając.
Uwagi
- Jeżeli lepiej zakrywają kolby, możesz zostawić liście do niej przylegające.
- Żeby ziarna się zarumieniły, możesz w połowie grillowania usunąć liście.
- Kolby możesz wcześniej podgotować – obrać z liści, umyć i gotować 10 minut, a potem przyprawić i grillować 10 minut.
- Jeśli nie ma jeszcze świeżej kukurydzy, w dużych marketach można kupić pakowane, mrożone kolby. Wtedy wrzuć je do gotującej się wody i podgotuj przez 10 minut, przypraw i grilluj trochę dłużej.