Grillowana kukurydza
2024-04-18Sałatka wiosenna na grilla
2024-04-19Sałatki to idealna propozycja na dodatek do grilla, zwłaszcza do grillowanych mięs. Zależnie od upodobania wytrawne, a nawet owocowe. Przepisów na sałatki jest wiele, podobnie jak wykorzystanych składników. Zawsze jednak warto przemycić w nich coś zdrowego, czyli na przykład wartościowe warzywa. Dlatego nasza propozycja to sałatka brokułowa do grilla. Jest to bardzo zdrowe warzywo, które warto wykorzystywać w kuchni do dań obiadowych, przekąsek i sałatek. Tym bardziej, że brokuły można dostać przez cały rok, i gotuje się je bardzo szybko we wrzątku lub na parze. Można je również spożywać na surowo.
Wartości odżywcze brokułów – dlaczego warto je jeść?
Brokuł, niekiedy nazywany zielonym kalafiorem, to warzywo z rodziny kapustowatych, odmiana kapusty warzywnej. Uznaje się, że jest jednym z najzdrowszych, odżywczych, a także prozdrowotnych warzyw. Dzięki temu, że zawiera sulforafan, przypisuje się mu właściwości antynowotworowe. Poza tym jest źródłem innych przeciwutleniaczy, a także wielu cennych składników odżywczych takich jak witaminy A, K i C, błonnik pokarmowy, kwas foliowy, karotenoidy oraz minerały, w tym w znaczącej ilości potas. Zawiera też roślinne kwasy tłuszczowe omega-3. Ma niski indeks glikemiczny oraz mało kalorii.
Jako ciekawostkę można dodać, że właściwa nazwa to kapusta szparagowa. Brokuła uważa się za przodka kalafiora, a pochodzi z okolic Morza Śródziemnego. Podobno w Grecji i Rzymie był znany już w starożytności. Do Polski w XVI wieku z Włoch sprowadziła go Królowa Bona. Dopiero w pierwszej połowie XX wieku brokuły dotarły do Stanów Zjednoczonych. Nazwa pochodzi od włoskiego „broccolo”, „brocco”, co oznacza łodygę z kwiatem, a z łacińskiego „brachium” gałąź lub ramię.
Sałatka brokułowa
Kategoria: grill, grillowanie, sałatka, sałatka na grilla, brokuł, sałatka brokułowa, przystawka, majówka, przepisStopień trudności łatwy4
porcje35
minut10
minutSkładniki
1 brokuł – około 600 g
4 ugotowane na twardo jajka
1 puszka kukurydzy
garść rukoli
200 g żółtych pomidorków koktajlowych
1 cebula czerwona
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
ząbek czosnku
sól i czarny pieprz
Przygotowanie
- Brokuła umyj i podziel na różyczki.
- Zagotuj w garnku wodę, posól, włóż brokuła i gotuj około 5 – 7 minut, tak żeby został dość chrupki.
- Po ugotowaniu przepłucz zimną wodą.
- W tym czasie ugotuj jajka na twardo i pokrój.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Pomidorki umyj i pokrój na połówki.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj pomidorki z kukurydzą i cebulą.
- Wymieszaj jogurt z majonezem, czosnkiem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- W szerokim naczyniu układaj różyczki brokuła, rukolę, jajka i pomidorki z kukurydzą.
- Zalej sałatkę brokułową sosem czosnkowym.
Uwagi
- Cebulkę możesz zastąpić posiekanym szczypiorkiem, lub dodać go dodatkowo na wierzch sałatki.
- W razie potrzeby, sałatkę z brokułem możesz przed dodaniem sosu dodatkowo doprawić solą i pieprzem.