Koktajl agrestowy
2024-05-07Morelowe smoothie
2024-05-13Smoothie owocowe oraz warzywne to źródło bardzo wielu cennych składników i właściwości odżywczych. Jest to też dobry sposób na przemycanie ich do diety w postaci smacznych napojów. Zdrowe, orzeźwiające, lekkie czy sycące – wiele zależy od użytych składników. Przy czym smoothie to zwykle napój bezmleczny, na bazie wody lub skruszonego lodu. Często jest podawany na zimno, więc idealnie sprawdzi się latem. Wystarczy kilka składników oraz blender, i pyszny napój szybko będzie gotowy.
Nasza propozycja to smoothie marchewkowe z jabłkiem. Marchewki oraz jabłka są zdrowe i dostarczają wielu wartościowych składników. Jeśli chodzi o marchewkę, jej gotowanie czy pieczenie we właściwy sposób, pozwala zachować większość składników odżywczych. Najwięcej pozostaje ich jednak w wersji surowej. Dlatego smoothie z marchewką to świetny sposób na zdrowy napój, wzbogacony zielonymi jabłkami.
Zielone jabłka mają dość kwaśny smak, ale zawierają witaminy, błonnik, minerały oraz aminokwasy. Wspierają zdrowie, a także nawadniają organizm dzięki dużej zawartości wody.
Właściwości marchwi
To warzywo korzeniowe należy do najpopularniejszych, i jest na całym świecie powszechnie uprawiane. Nie tylko ze względu na różnorodne oraz uniwersalne zastosowanie w kuchni, ale też dla wspierających korzyści zdrowotnych jakie wykazuje. Znane są marchewki w różnych odmianach i kolorach, ale najpopularniejsze są pomarańczowe. Zawierają naturalne przeciwutleniacze karotenoidy. To źródło beta-karotenu, który nasz organizm przekształca w witaminę A. Ponadto marchew jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Są to między innymi błonnik, witaminy C i K, mangan, potas oraz inne witaminy i minerały. Zawiera też węglowodany, którym zawdzięcza słodkawy smak, ale i tak jest niskokaloryczna.
Jako ciekawostkę można dodać, że najbardziej znaną, pomarańczową odmianę marchwi wyhodowano w Holandii dopiero w XVII wielu. Choć w odmianie czarnej była uprawiana już w starożytności w Azji Środkowej. Do Europy trafiła w średniowieczu, gdzie stopniowo powstawały inne odmiany.
Smoothie marchewkowe z jabłkiem
Kategoria: smoothie, smoothie marchewkowe, smoothie marchewkowe z jabłkiem, owoce, warzywa, koktaj, blender, nutri, przepisyStopień trudności łatwy2
porcje10
minut50
kcalSkładniki
4 duże marchewki
2 zielone jabłka
łyżka miodu
pół łyżeczki cynamonu
trochę sproszkowanego imbiru (można pominąć)
około 250 ml zimnej wody
garść liści mięty + kilka listków do podawania
Przygotowanie
- Marchew obierz, umyj i pokrój w mniejsze plastry.
- Jabłka przekrój w ćwiartki, wykrój gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki.
- Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.
- Dodaj wodę, cynamon oraz miód i miksuj jeszcze chwilę.
Uwagi
- Dodaj taką ilość wody, żeby uzyskać gładką konsystencję.
- Miód służy dosłodzeniu, możesz go zastąpić syropem z agawy. Albo pominąć, jeśli wolisz zachować naturalną słodycz marchewki, lub użyć słodszych jabłek.
- Możesz zamiast sproszkowanego, dodać kawałek świeżego imbiru.