Cocido madrileno
2024-07-24Tarta de Santiago
2024-07-26Jak wiele kuchni na świecie, Hiszpania ma swoje charakterystyczne, typowe dla niej potrawy. Jedną z nich jest tortilla de patatas. To tradycyjna, hiszpańska odmiana omletu, czyli placka z jajek, w tej wersji z dodatkiem ziemniaków. W Hiszpanii obok paelli i gazpacho zalicza się do potraw narodowych i jest jedną z najczęściej podawanych. Jada się ją jako samodzielne danie na śniadanie, lunch, obiad lub kolację. Jest też serwowana na zimno w kawałkach z pieczywem lub jako element hiszpańskiej przekąski tapas.
Hiszpańska tortilla ziemniaczana
Istnieje wiele odmian tej potrawy, ale jak nazwa wskazuje w wersji de patatas podstawą są ziemniaki i oczywiście jajka, najczęściej pojawia się też cebula. I to zestawienie jest najpopularniejsze, Kiedyś hiszpańska tortilla występowała tylko w tej wersji, składniki były łatwo dostępne, proste i tanie, w przeciwieństwie choćby do mięsa. Na takich produktach opierała się codzienna kuchnia. Dziś szefowie kuchni urozmaicają omlety przeróżnymi dodatkami. Zależnie od regionu mogą to być boczek, kiełbasa, szynka, mięso, ryby, warzywa, fasola, papryka, pomidory czy grzyby. Zarówno ziemniaki gotuje się, jak i tortillę smaży na oliwie z oliwek, która nadaje specyficzny smak. Finalnie powinna być spieczona oraz złocista-brązowa z wierzchu, a w środku miękka. Choć tu zależnie od odmiany grubość bywa różna, a wnętrze może być mniej lub bardziej ścięte.
My proponujemy zatrzymać się na klasyku, czyli podstawowej wersji tortilla de patatas, która niczym nie ustępuje innym. Przeciwnie, jest uznawana za danie genialne w swojej prostocie. Jest potrawą prostą, ale odżywczą, bardzo smaczną i uniwersalną. Podpowiemy też, jak ją dobrze ją przygotować, bo wcale nie jest to takie proste.
Ciekawostki: Tradycyjna tortilla chłopska zyskała sławę dzięki temu, że została opisana przez Cervantesa w „Don Kichocie”, i była ulubioną potrawą Sancho Pansy, jego giermka. Do podsmażonego boczku z cebulą dodawane były ziemniaki w plasterkach, a po uduszeniu zalewano je rozmąconymi, posolonymi jajkami i smażono.
Podobno tortilla espanola – hiszpańska tortilla jest adaptacją meksykańskiej potrawy tortilla.
Za Międzynarodowy Dzień Tortilla de Patatas uznawany jest 9 marca.
Istnieje tortilla francesa przygotowywana całkowicie bez ziemniaków.
Największa tortilla o średnicy ponad 5 metrów i wadze 3 ton powstała w mieście Vitoria w 2014 roku.
Tortilla espanola – historia
Tortilla de patatas jest prostym daniem, podobnym do innych omletów, których podstawą zawsze są jajka. Być może dlatego nie do końca wiadomo, kto ją wymyślił.
Podobno pierwszy raz tortilla de patatas znalazła się w anonimowym liście z 1817 roku do hiszpańskiego parlamentu o złych warunkach życia rolników w Nawarze. Kilkuosobowej rodzinie musiał starczyć omlet z 2 – 3 jajek z ziemniakami albo bułką tartą. Jednak według najnowszych badań pierwsza udokumentowana wzmianka pojawiła się w 1798 roku w Villanueva de la Serena. Josephow de Tena i markiz de Robledo mieli ją wymyślić jako prosty i tani sposób na położenie kresu głodowi. Choć pierwszy zapis z XVII, ale na tortilla de cartuja ze śmietaną pochodzi od mnichów kartuzów.
Jak zrobić hiszpańską tortillę?
Wbrew pozorom, tortillę de patatas nie jest tak łatwo przygotować. A konkretnie chodzi o moment, kiedy należy ją przewrócić. Wypełniony ziemniakami placek jest ciężki, a jeszcze niemal surowy trzeba przerzucić na drugą stronę. Sama patelnia też może być dodatkowym ciężarem.
Najpierw w głębokiej patelni, która powinna mieć wysokie brzegi, na oliwie dusi się pokrojone w plasterki ziemniaki z cebulą, aż ziemniaki zmiękną. Po odsączeniu miesza się je z jajkami i na odrobinie oliwy smaży na patelni. Trzeba przy tym uważać, żeby spód się nie przypalił i nie przywarł do dna. I teraz pojawia się najtrudniejszy moment, czyli przewrócenie omletu. Na patelni należy położyć odpowiednio duży talerz, powinien być większy o około 2 cm. Dociskając go, szybkim, energicznym i pewnym ruchem odwrócić, żeby placek wylądował na talerzu ściętą stroną do góry. Nie jest to łatwe, bo trzeba uważać, żeby się nie rozpadł i nie rozprysnął po kuchni. Po dodaniu odrobiny oliwy omlet zsuwa się na patelnię i smaży surową stroną na dół do ścięcia się jajek lub przyrumienienia.
Tortilla de patatas
Kategoria: tortilla de patatas, tortilla, omlet, ziemniaki, śniadanie, przystawka, kuchnia hiszpańska, hiszpańska tortilla ziemniaczana, przepisyStopień trudności łatwy4
porcje50
minut30
minutSkładniki
0,5 kg niedużych ziemniaków – około 5 sztuk
5 jajek
1 średnia cebula
200 ml oliwy z oliwek + 2 łyżki
łyżeczka soli
opcjonalnie świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz, umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w cienkie, w miarę równe plasterki.
- Cebule pokrój w cienkie piórka.
- Na głębokiej patelni o średnicy około 25 cm rozgrzej oliwę. Nie powinna być bardzo gorąca, żeby ziemniaki się gotowały, a nie smażyły.
- Wrzuć ziemniaki, gotuj na średnim ogniu około 15 – 20 minut raz po raz mieszając, aż będą miękkie i lekko rumiane, ale nie powinny się rozpadać. Cebulę wrzuć po pierwszych 5 minutach i lekko całość posól.
- W międzyczasie w większej misce dokładnie ubij jajka z solą.
- Odcedź ziemniaki z cebulką, przełóż do masy jajecznej i wymieszaj. Oliwę możesz zachować do smażenia tortilli lub innego zastosowania.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, rozprowadź po całej powierzchni i wylej jajka z ziemniakami, wyrównaj wierzch.
- Po minucie zmniejsz ogień, potrząśnij patelnią, żeby brzeg się wyrównał. Za pomocą łopatki delikatnie oddzielaj boki od patelni, żeby nie przywierały.
- Smaż około 5 minut, pilnuj, żeby spód nie przywarł i się nie przypalił.
- Przykryj patelnię dużym talerzem i szybkim ruchem mocno go dociskając, przewróć omlet na drugą stronę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zsuń omlet z talerza surową stroną na dno i smaż na najmniejszym ogniu kilka minut, aż spód się zarumieni.
Uwagi
- Do tortilli najlepsze są skrobiowe odmiany ziemniaków. Trzeba je pokroić cieniutko, żeby szybko się ugotowały, ponieważ zasadniczo są nie tyle smażone, co gotowane w dużej ilości oliwy z oliwek.