Tarta de Santiago
2024-07-26Koktajl malinowy
2024-08-12Koktajle warzywne są zdrowe, pożywne i smaczne. Mogą zastąpić szybkie śniadanie, a w ciągu dnia gaszą pragnienie. Tym bardziej, jeśli będzie to orzeźwiający koktajl, który przyniesie ulgę podczas upałów. Dlatego nasza propozycja to koktajl z ogórka i mięty na kefirze. Ogórek zawiera sporo wody, więc idealnie nadaje się do wsparcia nawodnienia organizmu. Aromatyczna mięta podkręci nieco jego mdły smak. Razem ten ożywczy i świeży duet to idealny pomysł na gorące dni, dlatego sprawdź orzeźwiający koktajl z ogórka i mięty.
Czym jest ogórek – warzywo z długą historią
Ogórek należy do jednych z najstarszych roślin warzywnych. Ma ponad 50 odmian, ale najpopularniejszy jest ogórek siewny. Pochodzi od gatunku rosnącego dziko w podzwrotnikowej Azji u stóp Himalajów. Już około 4 lub 3 tys. lat temu miał być uprawiany w Indiach. Stopniowo docierał do innych stref klimatycznych. Na Bliski Wschód i do starożytnego Egiptu, skąd trafił do krajów basenu Morza Śródziemnego. Doceniono go za walory kulinarne oraz właściwości lecznicze i kosmetyczne. W Europie Północnej ogórki pojawiły się w średniowieczu, a w Polsce w IX wieku, ale jadane były przez niezamożnych chłopów. Dopiero w wieku XVI zyskały większą popularność i rozkwitła ich uprawa. Obecnie są znane oraz uprawiane na całym świecie, powszechnie wykorzystywane w kuchniach wielu krajów.
Wyróżnia się trzy rodzaje ogórków:
- szklarniowy – gładki i długi do 30 cm, nadaje się do sałatek i kanapek,
- gruntowy – szorstka skórka z włoskami, długi do 15 cm, do kiszenia i marynowania,
- korniszony – małe do 5 cm, głównie do marynowania.
Właściwości ogórka
Ogórki mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i w wersji kiszonej czy marynowanej. Są jedną z najpopularniejszych zakąsek, ale też składnikiem sałatek, kanapek, różnych potraw i dodatkiem do obiadu. Ogórki składają się prawie wyłącznie z wody. Są uprawiane głównie ze względu na walory smakowe. Zawierają mało witamin i minerałów, przeciwutleniaczy, białka i błonnika, a większość znajduje się w skórce. Ale wykazują też korzystne dla naszego organizmu właściwości. Mają niski indeks glikemiczny, są niskokaloryczne i wspierają odchudzanie. Pomagają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Woda w nich zawarta pomaga oczyszczać go z toksyn i przyspiesza metabolizm. Ogórek jest też szeroko wykorzystywany w kosmetyce.
Ciekawostki:
Sok z ogórków ma właściwości regeneracyjne, świetnie oczyszcza skórę, może być używany nawet przy skórze bardzo wrażliwej. Kosmetyki z ekstraktami z ogórka polecane są przy cerze tłustej oraz trądzikowej. Mają właściwości kojące i ściągające oraz redukują poziom sebum. Stosuje się je też w kosmetykach do pielęgnacji włosów przetłuszczających się.
W kategorii botanicznej ogórek jest owocem. Jest częścią rośliny rosnącej z kwiatu i zawierającą nasiona. Jednak w kuchni jest klasyfikowany jako warzywo ze względu na smak oraz zastosowanie.
Powiedzenie „sezon ogórkowy” nie oznacza jedynie czasu zbioru. To także określenie przestoju w życiu politycznym oraz kulturalnym.
Orzeźwiający koktajl z ogórka i mięty
Kategoria: orzeźwiający koktajl z ogórka i mięty, koktajl, koktajl orzeźwiający, koktajl z ogórka i mięty, ogórek, mięta, blender, nutri, niskokaloryczny, zdrowy koktajl, zielony koktajl, przepisyStopień trudności łatwy4
porcje8
minutSkładniki
400 ml kefiru naturalnego
4 średnie ogórki gruntowe
10 listków mięty pieprzowej + kilka do dekoracji
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka płynnego miodu pszczelego
Przygotowanie
- Liście mięty umyj i osusz.
- Ogórki umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
- Włóż do blendera ogórki i miętę, dodaj miód oraz sok z cytryny, zalej jogurtem i zmiksuj na gładką konsystencję.
- Wstaw koktajl do lodówki do schłodzenia, podawaj udekorowany listkami mięty.
Uwagi
- W razie potrzeby możesz doprawić koktajl do smaku solą i pieprzem.
- Jeśli nie lubisz kefiru, zastąp go jogurtem naturalnym.
- Koktajl możesz zależnie od preferencji rozrzedzić gazowaną wodą mineralną.