
Zupa pieczarkowa
2025-02-12
Pad Thai z krewetkami
2025-02-18Amerykańskie pączki z charakterystyczną dziurką, polewą czekoladową lub lukrem i różnymi posypkami. Puszyste oraz lekkie, uwielbiane na całym świecie donuty. Jedne ze słodkości najbardziej kojarzonych ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie należą do najpopularniejszych i mają swoje hucznie obchodzone święto. Od klasycznych pączków różni je kształt w postaci oponki oraz brak nadzienia. Są przygotowywane z ciasta drożdżowego i smażone na głębokim tłuszczu. Smaży się je łatwiej niż tradycyjne pączki. To dziurka sprawia, że jest mniejsze ryzyko niedosmażenia w środku. Co zresztą być może leży u podstaw historii ich powstania.
Nasza propozycja to przepis na donuty z różnymi, kolorowymi polewami i posypkami. Talerz pełen tak barwnych słodyczy zachwyca wyglądem. Każdego skusi do ich skosztowania. Niby kaloryczne, ale za to idealne na tłusty czwartek, kiedy i tak każdy zajada się pączkami. A te są inne od tradycyjnych i równie smaczne, ale przecież to wciąż pączki, tylko z dziurką.
Jak powstały donuty?
Teorii na ten temat jest kilka. W XIX wieku osadnicy z Holandii mieli przywieźć do Ameryki Północnej swoje ciastka drożdżowe oliebol. Nieco przypominały naszego pączka i były smażone na głębokim tłuszczu. Donuty były opisywane jako ich rodzaj. Niektóre źródła podają, że pierwsza książka kucharska, w której jest o nich mowa pochodzi z 1803 roku, a sam donut liczy sobie około 200 lat. Wtedy miał już wyglądać jak współczesny i był kojarzony z amerykańską kuchnią. Inne źródła mówią, że przepis na pączki w kształcie pierścienia pochodzi z 1877 roku.
W 2013 roku podano, że w starej książce z przepisami i poradami żony pewnego barona z Wielkiej Brytanii z 1800 roku znaleziono przepis na dow nuts. Obecnie uważany jest za najwcześniejszy znany. Choć o smażonych w smalcu ciastkach herdfordshire nut wspomina się w książce z 1750 roku, też z Anglii. Być może były pierwowzorem stworzonego dla baronowej przepisu.
Jeżeli chodzi o słownictwo, terminu doughnut w odniesieniu do ciastka smażonego w smalcu użył Amerykański pisarz w 1809 roku. Ma to być nazwa bardziej międzynarodowa. Składa się ze słowa „dough”, które znaczy „ciasto” i „nut” orzech. Donut to nazwa skrócona, popularna w Stanach. Pierwszy raz miała pojawić się w druku w 1900 roku, choć do lat 50-tych była rzadko używana.
Historia z morzem w tle
Wracając do frazeologii, skąd w pączku orzechy? Jest jeszcze jedna teza na słynną dziurkę, w której pojawia się nazwisko Gregory, rzekomo związane też z orzechami. Kobieta z amerykańskiego Maine Elizabeth Gregory miała smażyć na głębokim tłuszczu ciasto, do którego środka wkładała orzechy. Zanim „złoty środek” z dziurką się pojawił, miały wypełniać przestrzeń, w której ciasto mogło się nie dopiec. Jej syn Hanson, późniejszy kapitan statku twierdzi, że to on w roku 1847 w wieku 16 lat wynalazł dziurkę. Na statku smażono ciastka, które w środku zostawały surowe. Pierwszą dziurkę wyciął pokrywką od pieprzniczki, potem poprosił blacharza o wykonanie foremki. Nauczył tej sztuczki swoją matkę, stopniowo rozprzestrzeniła się po stanie Main, a potem dalej.
Ciekawostki
Narodowy Dzień Doughnuta lub Donuta, obchodzony jest w Stanach Zjednoczonych corocznie w pierwszy piątek czerwca. Tę tradycję zapoczątkowała Armia Zbawienia w 1938 roku, której członkowie serwowali je żołnierzom w czasie I wojny światowej. Dostarczające je podczas II wojny światowej kobiety z Czerwonego Krzyża zyskały przydomek „ Doughnut Dollies”.
Pierwsza maszyna do produkcji donuts powstała w 1920 roku w Nowym Jorku. Automatyczna produkcja stała się hitem Światowych Targów w Chicago w 1934 roku. Od tej pory Amerykanie je pokochali, choć popularność zyskały w latach 50-tych, kiedy otwarto pierwszą, dedykowaną tej słodyczy restaurację „Dunkin’ Donuts”. Dziś w USA produkuje się ich ponad 10 mld rocznie.
Pojawiały się w filmach i piosenkach, wśród gwiazd Hollywood i Broadwayu. W jednej z reklam wystąpił sam Elvis Presley. Na świecie popularność przyniosły im amerykańskie filmy i seriale, w których policjanci jadali je na służbie. Przyczynił się do tego też ich miłośnik, bohater kreskówki „Simpsonowie” Homer.
Donuty
Kategoria: donut, donuty, tłusty czwartek, deser, do kawy, coś słodkiego, lukier, polewa czekoladowa, przepisyStopień trudności średni16
porcje1
godzina30
minut25
minutSkładniki
pół kilograma mąki pszennej + 2 łyżki
150 + 100 ml mleka
40 g świeżych drożdży
3 średnie jajka
100 g masła
około 80 g cukru + 2 łyżki
opcjonalnie cukier waniliowy
- Polewa czekoladowa:
tabliczka czekolady mlecznej – około 100 g
40 ml śmietanki kremówki
łyżka miękkiego masła
- Lukier:
150 g cukru pudru
około 3 łyżki gorącej wody
sok z cytryny – 1 łyżka
różowy barwnik spożywczy (opcjonalnie sok z buraka)
- Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia, najlepiej olej roślinny
siekane orzechy
kolorowe posypki cukrowe
foremki do wykrawania donutów i dziurek (opcjonalnie szklanka i kieliszek)
Przygotowanie
- Pokrusz drożdże i rozpuść je w 100 ml ciepłego mleka razem z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Roztop masło i zostaw do wystudzenia.
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj mleko, cukier, jajka i zaczyn.
- Zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodawaj masło.
- Wyrabiaj kilka minut na blacie, w razie potrzeby podsypując mąką, aż ciasto będzie elastyczne.
- Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj mąki, jeśli za gęste mleka.
- Uformuj kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić objętość.
- Wyrośnięte ciasto chwilę zagniataj, a następnie podziel na dwie części i rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na grubość około 1 do 1,5 cm.
- Jeśli nie masz foremek, wycinaj donuty szklanką wielkości około 8 cm, a potem w środku niedużą dziurkę kieliszkiem.
- Skrawki ciasta ponownie zagnieć i wycinaj kolejne.
- Na podsypanym mąką blacie przykryj ściereczką i zostaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz, tyle, żeby donuty mogły swobodnie pływać.
- Smaż partiami po około 2 minuty na każdej stronie na złoty kolor.
- Usmażone odkładaj na kratkę lub talerz wyłożony papierowymi ręczniczkami, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Przygotuj polewę czekoladową. W rondelku zagotuj śmietankę, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Dodaj masło i wymieszaj.
- Przygotuj lukier. Do miski przesiej cukier puder oraz sok z cytryny i ucieraj z taką ilością gorącej wody, żeby uzyskać w miarę gęsty lukier. Podziel na pół i do jednej części wmieszaj różowy barwnik spożywczy.
- Po wystudzeniu połowę donutów zanurzaj jedną stroną w polewie, resztę po połowie w białym i różowym lukrze. Po zanurzeniu podnieś i poczekaj, aż nadmiar spłynie, a po odwróceniu lekko potrząśnij, żeby polewa i lukier się wyrównały.
- Czekoladową polewę posyp siekanymi orzeszkami, lukier kolorowymi posypkami.
- Pozostaw do wystudzenia.
Uwagi
- Niektóre przepisy wykorzystują same żółtka, ucierane najpierw z cukrem.
- Czas smażenia zależy od wielkości donutów. Warto wypracować sobie swój sposób.
- Najlepiej, jeśli temperatura tłuszczu do smażenia wynosi 175 – 180°C. Jeśli nie masz termometru, wstaw olej na średni gaz i włóż kawałek ciasta. Jeśli leży długo na dnie, olej jest za zimny. Jeśli po chwili się podnosi i zaczyna się robić jasna obręcz, to temperatura jest dobra. Jeśli szybko ciemnieje, jest za wysoka. Donuty w środku się nie dosmażą, a z wierzchu będą spalone.