Lody z owoców leśnych
2023-07-11Pieczona owsianka
2023-07-25Sorbety to rodzaj deseru, w którego skład wchodzą owoce, woda i cukier. Tak jak w przypadku lodów, zwykle przygotowuje się go z mieszanki mrożonych składników. Różnica polega na braku mleka i tłuszczu. Jest więc zdrowszą alternatywą dla lodów, jest lżejszy i mniej kaloryczny. Jest jednak smaczny i zawiera witaminy. Wiele oczywiście zależy od użytych składników. Nasza propozycja to sorbet cytrynowy, który świetnie smakuje oraz chłodzi i orzeźwia w upalne dni, a przy tym można go użyć do przygotowania napojów. Trzy składniki, blender i koktajl cytrynowy gotowy.
Cytryny podobnie jak inne cytrusy mają właściwości prozdrowotne. Zawierają wiele ważnych dla zdrowia substancji odżywczych. Są źródłem między innymi witamin C i E, witamin z grupy B, beta-karotenu oraz składników mineralnych.
Sorbet cytrynowy
Stopień trudności łatwy4
porcje30
minut30
kcalSkładniki
2 szklanki wody 500 ml
350 g cukru
8 cytryn
Przygotowanie
- Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier i zagotuj żeby cukier się rozpuścił.
- Z dwóch wyszorowanych i sparzonych cytryn zetrzyj skórkę i dodaj do gotującej się wody.
- Gotuj około 5 minut do uzyskania syropu.
- Wyciśnij sok z cytryn i przecedź przez sito.
- Do soku z cytryn dodaj wystudzoną wodę z cukrem i dokładnie wymieszaj.
- Przelej mieszankę do pojemnika do zamrażania i wstaw do zamrażalnika na około 4 godziny.
- Żeby uniknąć wytrącenia się kryształków lodu, przemieszaj sorbet przez godzinę co 20 minut, stopniowo coraz rzadziej, aż stanie się odpowiednio gęsty.
- Przełóż sorbet do blendera i zmiksuj do powstania konsystencji musu.
Uwagi
- Do przygotowania syropu cukrowego możesz dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Możesz pominąć przecedzanie soku z cytryny, a jedynie wybrać z niego pestki. Po zmiksowaniu możesz włożyć sorbet jeszcze na pół godziny do zamrażalnika.