Kalafior w panierce
2023-07-25Dorsz smażony z bazylią cytrynową
2023-07-25Kukurydza kojarzyła się kiedyś głównie ze Stanami Zjednoczonymi, zwłaszcza z zupą i popcornem. Od dawna jest też popularna na całym świecie. Choć wciąż jedno z pierwszych skojarzeń to kino i kubek z popcornem. Kukurydzę można jednak przygotować na inne sposoby, jako na przykład dodatek do obiadu. Oprócz zupy, inny sposób to kukurydza w panierce. Przygotowana w zdrowszy sposób bez głębokiego tłuszczu we frytkownicy beztłuszczowej będzie chrupka i smaczna. Warto dodać, że kukurydza zawiera dużo cennych dla organizmu witamin i minerałów. Można ja stosować w diecie bezglutenowej.
Pieczona kukurydza z masłem
Stopień trudności łatwy2
porcje25
minut15
minutSkładniki
250 g kukurydzy baby – około 10 sztuk o podobnej wielkości
70 g mąki pszennej lub bezglutenowej
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki musztardy
łyżka ciemnego sosu sojowego
około 200 g bułki tartej
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
pół łyżeczki płatków chili – opcjonalnie
czarny pieprz i sól
3 łyżki wody
masło
Przygotowanie
- Kukurydzę umyj, osusz i przekrój wzdłuż na połówki.
- W misce wymieszaj mąkę, wodę, sos sojowy, musztardę, czosnek i przyprawy – powinien powstać rodzaj ciasta.
- Do drugiej miski wsyp bułkę tartą.
- Obtaczaj połówki kukurydzy najpierw w cieście, a następnie w bułce tartej.
- Na każdą połówkę umieszczoną we frytkownicy beztłuszczowej połóż wzdłuż kawałek masła.
- Piecz we frytkownicy nagrzanej do temperatury 180ºC około 10-15 minut, w połowie przewróć kukurydzę.
Uwagi
- Żeby mieszanka miała konsystencję ciasta, dodaj w razie potrzeby więcej wody lub mąki. Jeśli potrzeba piecz kukurydzę partiami po jednej warstwie. Ciepłą kukurydzę możesz podawać posmarowaną masłem lub z sosem czosnkowym. Temperaturę i czas pieczenia dostosuj tak, żeby kukurydza nie wyszła twarda.