Placuszki krabowe
2023-08-01Placuszki serowo-jajeczne
2023-08-01Owoce morza to przysmak znany z kuchni śródziemnomorskiej, choć popularny także na całym świecie. To morskie skorupiaki i mięczaki, zależnie od przyrządzenia podawane jako danie główne bądź przystawka, niektóre także w formie surowej. Są cenione za walory smakowe, jak również zawartość składników odżywczych.
Krewetki mają wysoką wartość odżywczą. Są źródłem białka, witamin, składników mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasów omega-3. Są lekkostrawne i mają niską zawartość tłuszczów nasyconych. Mają delikatne i smaczne mięso. Często przyrządza się je z ziołami. My proponujemy właśnie taką wersję, ale przygotowaną we frytkownicy beztłuszczowej.
Krewetki z ziołami
Stopień trudności łatwy4
porcje30
minut10
minutSkładniki
500 g krewetek
po łyżce posiekanego, świeżego tymianku i natki pietruszki
łyżeczka sproszkowanego czosnku
odrobina chili i papryki słodkiej
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
2 łyżki soku z cytryny
oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Z krewetek usuń główki, wąsy oraz odnóża i zdejmij pancerzyk trzymając korpus.
- Wyjmij czarne żyłki znajdujące się na grzbiecie.
- Krewetki umyj i osusz.
- W misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, z ziołami i przyprawami.
- Dokładnie obtocz w mieszance krewetki.
- Piecz we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 200ºC około 5-10 minut, w zależności od wielkości krewetek aż się zarumienią, w połowie potrząsając koszem.
Uwagi
- Sok z cytryny możesz zastąpić sokiem z limonki.