Krewetki z ziołami
2023-08-01Śniadaniowe kanapki – z jajkiem i kiełbaską
2023-08-01Jajka przyrządzane na różne sposoby to bardzo popularne dania śniadaniowe. Twarogi i sery to również częsta pozycja w śniadaniu. Nasza propozycja to połączenie obu składników, czyli placuszki serowo-jajeczne. Można je szybko i prosto przygotować w opiekaczu do jajek Home Vero Egg Bite Maker. Wedle uznania można do nich dodać także inne składniki, takie jak choćby pomidory czy szynka.
Placuszki serowo-jajeczne
Stopień trudności łatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
20
minutSkładniki
4 duże jajka
60 g sera gruyere lub innego sera szwajcarskiego
2 łyżki twarogu
szczypta soli i mielonego pieprzu
oliwa w sprayu
Przygotowanie
- Jajka, twarożek i rozdrobniony ser zmiksuj w blenderze do całkowitego połączenia.
- Dopraw masę solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Na płytę grzewczą opiekacza wlej kubek wody.
- Wnętrze dużego silikonowego kubka spryskaj oliwą w sprayu.
- Wlej mieszaninę jajek i serów tak, żeby kubek był pełny.
- Gotuj placuszki około 10-12 minut.
Uwagi
- Ser gruyere jest pikantny, więc uważaj z doprawianiem solą i pieprzem.