Lody z mango
2023-08-09Sorbet truskawkowy
2023-08-09Mrożony deser jakim są lody to idealna propozycja na gorące dni w czasie lata. Orzeźwiają i smakują wtedy najlepiej. Tym bardziej lody owocowe, które można w sezonie zrobić ze świeżych owoców. Samodzielnie wykonane będą tańsze niż gotowe, i mamy pewność jakie składniki się w nich znajdują. My proponujemy bardzo prosty przepis na pyszne lody malinowe. Można je szybko i łatwo przygotować w blenderze.
Maliny zachwycają walorami smakowymi, mają jednak także wiele wartości odżywczych. Zawierają cenne witaminy, fitaminy i minerały, kwasy organiczne oraz błonnik, i są niskokaloryczne. Wykazują przy tym właściwości lecznicze.
Lody malinowe
Stopień trudności łatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
5
minutKalorie w 100g
160
kcalSkładniki
500 g świeżych, czerwonych malin
250 ml jogurtu naturalnego lub malinowego
4 łyżki serka mascarpone
2 łyki cukru
Przygotowanie
- Maliny umyj i osusz.
- Schłodzony jogurt i serek zmiksuj z cukrem żeby się rozpuścił.
- Dodaj maliny i zmiksuj składniki na gładką masę.
- Przełóż masę do pojemnika, przykryj i umieść w zamrażarce na parę godzin.
- Podawaj lody udekorowane listkiem mięty.
Uwagi
- W zależności od tego jak słodkie są maliny, możesz użyć innej ilości cukru lub go pominąć. Możesz też zamiast cukru użyć miodu.
- Jeśli lubisz kawałki owoców w lodach, zmiksuj składniki mniej dokładnie, lub odłóż kilka malin i lekko zmiksuj z masą lodową.
- Jeśli nie lubisz pestek, zmiksuj najpierw maliny osobno i przetrzyj masę przez sitko.