Lody malinowe
2023-08-09Sorbet pomarańczowy
2023-08-09Sorbety to podobnie jak lody mrożone desery, jednak bez dodatku produktów pochodzenia mlecznego. Dzięki użyciu do ich przygotowania jedynie owoców, wody i cukru, są lżejszym w smaku zamiennikiem lodów. Sorbety można też dodawać do napojów, to świetna i orzeźwiająca propozycja na upalne dni. My proponujemy sorbet truskawkowy, który najlepiej smakuje w sezonie, kiedy owoce są świeże. Wystarczy kilka prostych składników oraz blender i sorbet gotowy.
Truskawki to bardzo popularne i ulubione owoce wielu osób, ze względu na ich smak i aromat. Są przy tym niskokaloryczne i zawierają witaminy C i K oraz składniki mineralne, błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze. Wykazują właściwości prozdrowotne i są bardzo odżywcze.
Sorbet truskawkowy
Stopień trudności łatwy4
porcje15
minut400
kcalSkładniki
pół kilograma truskawek
100 g cukru
50 ml wody
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
- Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy, zagotuj żeby cukier się rozpuścił, gotuj do uzyskania syropu.
- Umyj oraz osusz truskawki i usuń szypułki, odłóż 4 owoce i je pokrój.
- truskawki do blendera, dodaj schłodzony syrop i zmiksuj na jednolitą masę.
- Przełóż masę do pojemnika do zamrażania i wstaw do zamrażalnika na około 6 godzin.
- Przemieszaj sorbet trzy razy co godzinę-dwie dla uzyskania właściwej konsystencji.
- Możesz przełożyć sorbet w kawałkach do blendera i zmiksować do powstania konsystencji musu.
- Podawaj ze świeżymi truskawkami.
Uwagi
- Do przygotowania syropu możesz dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki.
- Jeśli nie lubisz pestek, przetrzyj zmiksowaną masę truskawkową przez sitko.
- Po powtórnym zmiksowaniu możesz włożyć sorbet jeszcze na pół godziny do zamrażalnika.