Sałatka z pieczonymi burakami i serem halloumi
2023-09-21Pan de Muerto – meksykański chlebek zmarłych
2023-10-10Ciastka z masy marcepanowej Huesos de Santo to przysmak pochodzący z Kastylii. Pierwsze wzmianki pochodzą z 1600r. Rurki są powszechne w całej Hiszpanii z okazji Wszystkich Świętych. Tradycyjnie Hiszpanie jedzą je 1 listopada, w dniu kiedy rodziny zbierają się razem, a także odwiedzają groby swoich bliskich. Ciastka są zresztą popularne na przełomie października i listopada, kiedy to zbiera się migdały. Nazwa w tłumaczeniu oznacza „kości świętego” i nawiązuje do kształtu ciastek w formie rurek, białego lukru i kremowego nadzienia.
Hiszpańskie ciastka Huesos de Santo maja podłużny, walcowaty kształt. Rurki wykonane z białego marcepanu nadziewane są bardzo słodką masą w formie kremu na bazie żółtek i cukru. Do dekoracji używane są barwniki lub lukier, choć dla niektórych i bez niego ciastka są wystarczająco słodkie. Jako ciekawostkę można dodać, że te ręcznie robione ciasta nie należą do najtańszych. Jak również to, że marcepan może wykazywać korzystne właściwości dla zdrowia, zawiera dużo białka, błonnika i witamin. Przedstawiamy przepis na Huesos de Santo.
Huesos de Santo – marcepanowe rurki z Hiszpanii
Stopień trudności łatwy20
porcje1
godzina30
minutSkładniki
- Na marcepan:
125 g zmielonych migdałów obranych ze skórki
100 g cukru
50 ml wody
cukier puder lub mąka migdałowa do podsypania
- Nadzienie:
2 żółtka
50 g cukru
25 ml wody
Przygotowanie
- Zblanszuj migdały, obierz ze skórki i osusz ręcznikiem papierowym.
- W blenderze lub robocie zmiksuj migdały na drobny proszek.
- Zagotuj wodę z cukrem, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania syropu.
- Do miski przesyp proszek migdałowy i dodawaj stopniowo gorący syrop cukrowy stale mieszając.
- Mieszaj masę żeby stała się gładka i nie przyklejała się do rąk.
- Uformuj z masy kulę.
- Po schłodzeniu owiń masę folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
- Do metalowej miski wbij żółtka i je ubij.
- Zagotuj wodę z cukrem aż się rozpuści.
- W drugim garnku podgrzej trochę wody.
- Do żółtek wlewaj powoli syrop cukrowy cały czas mieszając, żeby żółtka się nie ścięły.
- Miskę włóż na garnek z gotującą się wodą i mieszaj tak długo, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu, odstaw do wystygnięcia.
- Masę marcepanową połóż na blat podsypany cukrem pudrem, i posyp nim masę z wierzchu.
- Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm i pokrój na paski 6 cm.
- Za pomocą patyczków do szaszłyków wykonaj żłobienia co około 0,5 cm.
- Paski pokrój na 5 cm kawałki.
- Kawałki ostrożnie podważaj i zawijaj na rączce drewnianej łyżki o średnicy około 1 cm, sklejając końce.
- Rurki ostrożnie zdejmuj z rączki i odkładaj do wysuszenia.
- Krem z żółtek oraz cukru przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj z obu stron rurki marcepanowe.
Uwagi
- Możesz wykonać ciasta z innym nadzieniem, czekoladą czy dżemem.
- Możesz z 100 g cukru pudru, 2 łyżek przegotowanej wody i łyżki soku z cytryny wykonać lukier i obtaczać w nim marcepanowe rurki.
- Do mielenia migdałów możesz dodać łyżkę cukru, żeby nie stały się tłustą masą.