Wegańska zupa krem z ciecierzycy i pomidorów
2023-10-30Zupa krem z cukinii
2023-10-30Zupy kremy z warzyw to mnóstwo możliwości jeśli chodzi o dobór i łączenie składników. Pożywne oraz smaczne mogą być sycącą przystawką, pierwszym daniem albo przekąską w ciągu dnia. Każdorazowo to porcja ważnych dla organizmu składników odżywczych, witamin i minerałów. Nasza propozycja to zupa krem z pieczonej papryki czerwonej, wartościowego elementu diety. Zmiksowana w blenderze zachwyci kremową konsystencją i soczystym kolorem.
Papryka czerwona jest znana z prozdrowotnych właściwości. To bogate źródło witamin A i E o właściwościach antyoksydacyjnych, oraz witaminy C. Zawiera jej aż 4 razy więcej niż cytryna. Jedna papryka to 150 % dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Zawiera też związki mineralne, błonnik, likopen, beta-karoten oraz flawonoidy, i jest niskokaloryczna. Najzdrowsza jest surowa, ale dużo składników odżywczych zachowuje pieczona lub duszona.
Zupa krem z czerwonej papryki
Stopień trudności łatwy2
porcje1
godzina15
minut160
kcalSkładniki
0,7 l bulionu warzywnego lub rosołowego
4 czerwone papryki
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
50 ml śmietanki kremówki
szczypta ostrej papryki
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz
oliwa z oliwek
świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie
- Paprykę umyj, osusz, przekrój na połówki, usuń ogonki i gniazda nasienne.
- Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia miąższem do góry.
- Piekarnik nagrzej do 200º i piecz papryki około 30 minut, aż skórka stanie się pomarszczona i ciemna, a miejscami nawet czarna.
- Po upieczeniu włóż do miski, przykryj i odstaw na parę minut do wystudzenia.
- Następnie delikatnie obierz ze skórki.
- Obrane papryki pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- W głębszym garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek i chwilę przesmaż.
- Dodaj upieczoną paprykę i smaż około 5 minut.
- Wlej bulion, zagotuj, dodaj papryki w proszku, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj jeszcze kilka minut.
- Po wystudzeniu zmiksuj zupę, dodając niecałą śmietankę.
- Podgrzaną zupę podawaj z kleksem ze śmietanki, grzankami lub groszkiem ptysiowym i świeżymi ziołami.
Uwagi
- Przed pieczeniem możesz skropić połówki papryki oliwą z oliwek.
- Po zagotowaniu bulionu, oprócz przypraw możesz dodać trochę świeżych lub suszonych ziół takich jak tymianek, bazylia oregano i rozmaryn.
- Żeby złagodzić smak, po zagotowaniu zupy możesz dodać wraz z przyprawami około 50 g rozdrobnionego, śmietankowego serka topionego.