Racuchy z jabłkami
2024-08-23Kurczak w sosie curry
2024-08-27Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki z ciasta makaronowego w kształcie małych pierścieni. Są nieduże, ale w środku kryją farsz mięsny, grzybowy lub serowy. To klasyczne nadzienia. W tej wersji podaje się je z sosem pomidorowym, posypane startym parmezanem. Choć poza tym są wszechstronne i można serwować je na wiele sposobów. Stanowią swego rodzaju alternatywę dla tradycyjnych makaronów.
Tortellini można przygotować samodzielnie, ale wymaga to sporo czasu i kulinarnego doświadczenia. Na szczęście w sklepach można dostać gotowe pierożki dobrej jakości. Wystarczy je ugotować, i podawać polane sosem lub z nim zapiekać. To szybki oraz prosty sposób na smaczne i sycące danie. Nasza propozycja to tortellini zapiekane w sosie pomidorowym. Zachęcamy do samodzielnego wykonania sosu, który nie jest skomplikowany.
Skąd się wzięły włoskie pierożki?
Jak wiele potraw włoskich, tortellini są ważną częścią kultury kulinarnej w tym kraju. Pojawiają się podczas świąt, rodzinnych uroczystości i innych specjalnych okazji. Są bardzo związane z regionem Emilia-Romagna, zwłaszcza miastami Bolonia i Modena. Prawdopodobnie stamtąd pochodzą. Niektóre zapiski mówią, że ich historia sięga średniowiecza, niektóre wskazują na wiek XII lub XVI. Według legendy miały zostać zainspirowane pępkiem kobiety. Być może dlatego bywają nazywane makaronem pępkowym. Inna traktuje o sposobie przedstawienia żółwia, jako nawiązanie do niektórych architektonicznych cech Modeny.
Istnieje wiele odmian i regionalnych wersji tych włoskich pierożków. Oprócz tradycyjnych farszów spotyka się je z różnym nadzieniem. Ze szpinakiem, mortadelą, szynką dojrzewającą, parmezanem, mozzarellą i ricottą. Niekiedy do ciasta dodawane są składniki, które nadają mu koloru. Są też podawane na różne sposoby, choć na przykład z sosem innym niż pomidorowy, podobno nie są typowo włoską potrawą. Poza tym można jeść je same, z oliwą, z masłem smakowym, gotować, smażyć, dodawać do innych potraw i zup. To, co je łączy, to cienkie, wałkowane w arkusze ciasto z mąki, wody, jajek oraz soli napełniane farszem i zlepiane. A także charakterystyczny kształt półksiężyca, który nam może przypominać tradycyjne, polskie uszka do barszczu wigilijnego.
Ciekawostki o tortellini
Światowy Dzień Tortellini obchodzony jest 13 lutego. Organizowane są związane z nimi wydarzenia, pokazy, warsztaty gotowania czy degustacje. We Włoszech urządzane są też konkursy przygotowywania tych pierożków. Liczy się precyzja formy i szybkość oraz oryginalne nadzienia.
Tradycyjna i bardzo dokładna receptura na oryginalne tortellini jest określona przez Izbę Przemysłowo-Handlową w Bolonii.
Tortelloni to makaron popularny w północnych Włoszech, podobny do tortellini, ale większy i inaczej zamykany. Te pierożki nadziewane są warzywami, ziołami i serem ricotta. Zwykle są smażone na maśle z szałwią. To jedno z nielicznych dań z makaronu, które jest tradycyjną potrawą na Wigilię.
Podobne do tortellini są też cappelletti, również małe, nadziewane makaroniki w formie pierożków. Różnią się sposobem wywinięcia końcówek ciasta, przypominającym rondo kapelusza. Podawane są zwykle do bulionów i rosołów.
Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym
Kategoria: tortellini zapiekane w sosie pomidorowym, tortellini, tortellini zapiekane, sos pomidorowy, obiad, szybki obiad, przepisyStopień trudności łatwy6
porcji1
godzina45
minutSkładniki
250 g tortellini z wybranym nadzieniem
500 g passaty pomidorowej (opcjonalnie świeże pomidory)
2 średnie cebule szalotki
2 ząbki czosnku
100 ml gęstej śmietanki 30 % (można pominąć lub zastąpić topionym serkiem śmietankowym)
oliwa z oliwek – 2 łyżki
po płaskiej łyżeczce bazylii i oregano
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
starty parmezan – 100 g (opcjonalnie mozzarella)
rukola do podania
Przygotowanie
- Pierożki ugotuj zgodnie z instrukcją al dente.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulkę, dodaj czosnek i chwilę przesmaż.
- Dodaj passatę, bazylię i oregano, gotuj na wolnym ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając, aż płyn częściowo odparuje i sos zgęstnieje.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj zahartowaną śmietankę i chwilę smaż.
- Naczynie do zapiekania z przykrywką wysmaruj oliwą lub masłem.
- Wrzuć ugotowane tortellini, polej sosem pomidorowym, lekko wymieszaj i posyp startym parmezanem.
- Naczynie przykryj i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 20 minut, aż ser się rozpuści i lekko zapiecze.
Uwagi
- Zależnie od rodzaju nadzienia pierożków, możesz przygotować podobny sos, dodając do cebuli oraz czosnku mięso mielone, szynkę lub pieczarki, a po podsmażeniu passatę.