Cannelloni ze szpinakiem
2024-02-29Biała kiełbasa zapiekana
2024-03-04Babeczki to ciasteczka, które choć dla łasuchów są całorocznym przysmakiem, to nieodłącznie kojarzą się z Wielkanocą. Obowiązkowo lądują wtedy w koszyczku ze święconką, a także goszczą na świątecznym stole. Kiedyś do ich udekorowania musiał wystarczyć lukier i ewentualnie jakaś posypka. Dzięki dzisiejszym dodatkom cukierniczym, można je przepięknie i świątecznie przyozdobić. Będą nie tylko smaczne, ale również atrakcyjne. To także świetna propozycja na zabawę z dziećmi w pieczenie oraz dekorowanie. Kolorowe dodatki i posypki, jajka, kurczaczki czy zajączki zachwycą nie tylko najmłodszych,
Przedstawiamy przepis na babeczki wielkanocne pieczone we frytkownicy beztłuszczowej. Gotowe można według uznania i własnej kreatywności pięknie udekorować.
Babeczki wielkanocne
Kategoria: przepisyStopień trudności łatwy25
minut15
minutSkładniki
500 g mąki
180 ml mleka
150 g cukru
200 ml roztopionego masła lub oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 jajka
sok z połowy cytryny (można pominąć)
foremki do babeczek
dodatki cukiernicze do dekoracji
Przygotowanie
- Wymieszaj osobno wszystkie składniki suche.
- Ubij jajka z cukrem, dodaj mleko oraz tłuszcz i wymieszaj.
- Płynne składniki dodaj do suchych i dokładnie wymieszaj.
- Nakładaj ciasto do foremek do babeczek, zostawiając od góry trochę miejsca.
- Piecz we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 170ºC około 15 minut, aż babeczki się lekko zarumienią.
- Po wystygnięciu, udekoruj swoimi ulubionymi dodatkami.
Uwagi
- Ciasto nie powinno być zbytnio gęste, w razie czego dodaj odrobinę mąki albo tłuszczu lub mleka.