Cynamonki
2023-11-08Sos z suszonych grzybów
2023-11-30Barszcz jest jedną z ulubionych zup Polaków. Tym bardziej, że nasz kraj jak wiadomo burakiem stoi. Charakterystyczny smak tej zupy wynika właśnie ze smaku tego warzywa. Jednak sposobów przygotowania barszczu jest wiele. Najprostszy to wykorzystanie koncentratu buraczanego. Nie ma on jednak wiele wspólnego z aromatem, jaki barszczowi nadają buraki. My proponujemy solidny barszcz na burakach i zakwasie. Zupę można przygotować bez zakwasu, ale to także nie jest ten sam smak.
Barszcz na zakwasie
Stopień trudności łatwy6-8
porcje1
godzina30
minut1
godzina10
minutSkładniki
- Składniki na barszcz:
kilogram buraków
pół litra zakwasu buraczanego
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
2 ziarnka ziela angielskiego
2 liście laurowe
10 g suszonych grzybów
sól i świeżo zmielony pieprz
łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
- Składniki na zakwas:
pół kilograma buraków
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarenka pieprzu
15 g soli
- Zakwas:
Zagotuj i osól wodę, odstaw do wystudzenia.
Umyj buraki, pokrój w cienkie talarki i ciasno ułóż w naczyniu szklanym lub kamionkowym, przekładając czosnkiem w plasterkach i przyprawami.
Zalej buraki wystudzoną wodą do całkowitego zakrycia.
Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na tydzień w ciepłe miejsce.
Zakwas jest gotowy, kiedy na wierzchu pojawi się piana.
Przygotowanie
- Grzyby zalej wodą na dzień przed robieniem barszczu.
- Buraki umyj, pokrój w ósemki i zalej 2 litrami wody.
- Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, grzyby i wszystkie przyprawy.
- Gotuj na bardzo małym ogniu tak długo, żeby warzywa były miękkie (około godziny).
- Warzywa odcedź.
- Dodaj zakwas i parę minut wolno gotuj.
- Możesz dodać sok z cytryny.
Uwagi
- Najlepszy wywar uzyskasz, gdy woda jedynie zakrywa buraki. Na Wigilię barszcz możesz podawać z uszkami lub pasztecikami. Pianka na zakwasie może się pojawić, nie może być pleśni. Możesz go przygotować na wodzie mineralnej.