
Pad Thai z krewetkami
2025-02-18
Chinkali
2025-03-03Uchodzi za jedną z najsmaczniejszych, tradycyjnych potraw całego Kaukazu. Jest jednym z najpopularniejszych dań, wraz z chinkali wizytówką i symbolem gruzińskiej kuchni. Dla Gruzinów jest tym, czym dla Włochów pizza. Chaczapuri – sycący i chrupiący, drożdżowy placek z nadzieniem serowym. Choć jest prostą potrawą z rodzaju „biednych”, to zachwycają się nią turyści. Jest obowiązkowym punktem w każdej gruzińskiej restauracji na całym świecie. W Gruzji można je kupić nawet u ulicznych sprzedawców. A w gruzińskich domach pojawia się na świątecznych, towarzyskich i rodzinnych posiłkach. Symbolizuje domowe ciepło i tak ważną w tej kulturze gościnność, często bywa wręczane gościom jako gest powitania.
Najbardziej znane jest chaczapuri adżarskie – adżaruli, czyli placek w formie otwartej łódeczki, a na nadzienie wbija się jajko lub żółtko i dodaje masło. Najbardziej popularna w Gruzji wersja to imeruli – okrągły placek z serem w środku. Megruli ma dodatkowy ser na wierzchu. Według wielu to pierwsze jest najlepsze. Dlatego przygotowaliśmy przepis na chaczapuri adżarskie. Robi się dość szybko i łatwo, a smak jest wyjątkowy, jak cała kuchnia tego kraju.
Kuchnia gruzińska
W dawnych czasach przez Kaukaz wiodły szlaki handlowe między Europą a krajami Azji, więc w gruzińskiej kuchni można znaleźć wpływ wielu różnych kultur, szczególnie Orientu. Jako ciekawostkę można też dodać, że w tym górzystym kraju jest wiele grup etnicznych i aż 12 stref klimatycznych, więc kraj dzieli się na różne regiony, w tym kuchnie. Nawet wspólne dla nich potrawy takie jak chaczapuri występuje w regionalnych odmianach i odniesieniu w nazwie.
Chaczapuri tłumaczy się jako chleb z twarogiem – „chaczo” to ser, a „puri” chleb. Nazywane bywa też gruzińskim lub serowym chlebem. W różnych rejonach Gruzji używa się różnych serów, ważne, żeby było go dużo i po upieczeniu tworzył ciągnącą się masę. Podaje się je z jogurtem naturalnym lub różnymi sosami, najczęściej adżika na bazie pasty z czerwonej papryki. A chaczapuri adżarskie je się odgarniając nożem ser spod brzegów łódeczki, miesza się go z żółtkiem i rozpuszczającym się masłem. Potem odrywając rękoma po kawałku placka, macza się go w nadzieniu.
Warto przy tym zauważyć, że kuchnia gruzińska to coś więcej niż jedzenie. To niemal kultura ucztowania, głęboko zakorzenione tradycje, a także rytuały. Gruzini słyną z gościnności i uwielbiają wspólne biesiady, na których regionalnym winem wznosi się długie toasty i popija narodowe potrawy. Są treściwe i aromatyczne, oparte na naturalnych produktach oraz bogactwie smaków.
Tradycyjne danie gruzińskie
W Gruzji chaczapuri to niemal skarb narodowy, jest głęboko zakorzenione w tamtejszej codzienności, ale też historii. Być może dlatego może być postrzegane jako potrawa powszechna, a u zarania za jedzenie „dla ubogich”. Przygotowywane z regionalnych, dostępnych i tanich produktów. Mąka oraz ser są tam jedną z podstaw pożywienia od wielu tysięcy lat. Kaukaz uchodzi za ojczyznę pszenicy i serowarstwa. Uważa się, że historia samego chaczapuri zaczęła się w północno-zachodniej części Gruzji i ma właśnie rolnicze korzenie. Pracujący całymi dniami na polach pasterze potrzebowali odpowiedniego posiłku. Przygotowywano dla nich płaskie chleby z serem. Z czasem ewoluowały i stały się dumą oraz znakiem rozpoznawczym tego kraju. Można przy okazji dodać, że kilku tysięcy lat sięga też historia winiarstwa, a gruzińskie wino staje się coraz popularniejsze na świecie.
Ciekawostki:
Receptura na tradycyjne chaczapuri została opatentowana w 2011 roku. Jest to danie narodowe wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego Gruzji.
Stowarzyszenie Gastronomiczne Gruzji ogłosiło 27 lutego Narodowym Dniem Chaczapuri.
W Tbilisi, stolicy Gruzji, istnieje restauracja, która podaje to danie według przepisu z 1914 roku.
Uniwersytet Państwowy w Tbilisi opracował tak zwany „indeks chaczapuri”. Cena przygotowania tej potrawy jest używana jako… miara inflacji w gruzińskich miastach.
Chaczapuri adżarskie
Chaczapuri adżaruli jest typowe dla zachodniej Gruzji. Autonomiczna Republika Adżaria z głównym miastem Batumi leży nad malowniczym brzegiem Morza Czarnego. Być może charakterystyczny kształt łódeczki nawiązuje właśnie do nadmorskich klimatów. Tę wersję serwuje się zaraz po upieczeniu, prosto z pieca. Jest symbolem Batumi i obowiązkowym daniem do spróbowania przez turystów.
Podobno oprócz formy, ma też odrębne pochodzenie. Ponoć jako pierwsi przyrządzali je żeglarze i rybacy z grupy etnicznej Lazowie. Nadali ciastu kształt łódki wypełnionej serem, a jajko na nadzieniu miało symbolizować słońce zachodzące nad morzem. Na znak obfitości oraz dobrych zbiorów, po upieczeniu dodawali kawałek masła.
Chaczapuri
Kategoria: chaczapuri, gruzińskie chaczapuri, kuchnia gruzińska, smaki świata, obiad, kolacja, lunch, przepisyStopień trudności średni2
porcje1
godzina30
minut20
minutSkładniki
- Ciasto:
500 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
- Dodatkowo:
roztopione masło
około 400 g sera – feta, mozzarella i bryndza
2 żółtka
4 plasterki masła
posiekany szczypiorek
Przygotowanie
- W ciepłej wodzie rozpuść pokruszone drożdże i cukier, zaczekaj kilka minut, aż zaczną się pienić.
- Do miski przesiej mąkę.
- Dodaj zaczyn oraz sól i zacznij wyrabiać ciasto.
- Po chwili dodaj oliwę i wyrabiaj ciasto dalej. Powinno być gładkie i miękkie, ale sprężyste. W razie potrzeby dodaj wody lub mąki.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Podziel ciasto na 4 równe części, uformuj spłaszczone kule i rozciągaj delikatnie palcami od środka, tworząc podłużny, owalny placek. Nie powinien być cienki, około 1 – 2 cm. Podsypuj blat, żeby ciasto nie lepiło się do rąk.
- Dwa przeciwległe, dłuższe boki złóż do środka, a końcówki z obu pozostałych stron dokładnie zlep. Środek odciągnij na boki, tworząc wgłębienie i grubsze ranty, żeby uformować rodzaj łódeczki.
- Sery pokrusz, rozdrobnij widelcem i wypełnij środek łódeczek. Przedtem spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem, możesz też dodać trochę wody lub mleka.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C około 15 – 20 minut, do momentu, aż ciasto się zarumieni.
- Wyjmij, na środek wbij żółtko, boki posmaruj roztopionym masłem i piecz jeszcze przez 2 – 3 minuty, aż żółtka się lekko zetną, ale w środku powinny zostać płynne.
- Na gorące chaczapuri nałóż po plasterku masła.
- Podawaj posypane szczypiorkiem, możesz też oprószyć pieprzem i solą.
Uwagi
- Ciasto zamiast formować ręcznie, możesz rozwałkować. A farsz nałożyć na środek i wtedy zawinąć boki tworząc kształt zamkniętej łódeczki.
- Do chaczapuri najczęściej używa się gruzińskich serów imeruli i sulguni lub innych serów podpuszczkowych oraz solankowych. Można też użyć goudy lub innej mieszanki.