Ciasto cytrynowe
2022-09-09Domowy chleb tostowy
2022-09-12Pyszny domowy chleb jogurtowy. Do wykonania przepisu niezbędna będzie forma COOX WUNDERFORM w rozmiarze L.
Chleb jogurtowy
Kategoria: Przepisy, Chleby, ŚniadaniaStopień trudności TrudnyPorcje
8
porcjeCzas przygotowania
30
minutCzas pieczenia
45
minutSkładniki
500 g mąki orkiszowej
10 g proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
200 g mieszanki zbożowej
2 łyżki kaszy jaglanej
200 g marchewki
350 g jogurtu
1 jajko
Przygotowanie
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 ° C grzanie góra/dół.
- Następnie do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, łyżkę kaszy jaglanej i połowę mieszanki zbożowej i wymieszaj.
- Teraz grubo zetrzyj marchewki i wymieszaj z jogurtem i jajkiem. Do przygotowanego ciasta dodać marchewkę i zagnieść ciasto.
- Następnie uformuj ciasto w bułkę, która jest mniej więcej tak długa, jak cudowny kształt.
- Wymieszaj pozostałą mieszankę zbożową z resztą kaszy jaglanej i posmaruj bochenek chleba wodą. Teraz obtocz ciasto w ziarnach.
- Umieść ciasto w złożonej cudownej formie i piecz chleb przez około 40 do 45 minut na średnim ustawieniu. Po upieczeniu ostudź całkowicie przed otwarciem formy.
Uwagi
- Pyszny domowy chleb jogurtowy. Do wykonania przepisu niezbędna będzie forma COOX WUNDERFORM w rozmiarze L (wymiary foremki). Tę składaną foremkę można znaleźć w naszym sklepie.