Klasyczne ciasto czekoladowe
2022-06-24Jak usmażyć pieczarki? Przepis na pieczarki z jajkiem w 5 krokach
2022-06-24Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi to przepis który wykona każdy! Domowy chleb pozwoli Ci odkryć zupełnie nowy smak tego codziennego posiłku. Do wykonania przepisu polecamy wykorzystać silikonową formę Wunderform Coox.
Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi
Kategoria: Przepisy, ChlebStopień trudności ŚredniPorcje
1
porcjaCzas przygotowania
50
minutCzas gotowania
40
minutKalorie per 100g
403
kcalSkładniki
250 g mąki orkiszowej
225 ml letniej wody
0,5 kostki drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu
80 g orzechów włoskich
Przygotowanie
- Drożdże rozpuścić w wodzie, wymieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść na ciasto. Następnie włożyć wyrobione ciasto do formy i odstawić na około 30 minut.
- W następnym kroku ustawiamy piekarnik na funkcję pary lub włóż ciasto w kąpiel wodną – piekarnik powinien być zimny i nastawiony na 200 stopni, grzałka ustawiona na górę i dół. Pieczemy przez około godzinę z obserwacją.
- Wyciągnij ciasto z piekarnika i ułóż na ruszcie. Jeśli korzystasz z silikonowej formy Wunderform Coox to rozczep zaczepy.
Uwagi
- Przepis na pyszny chleb orkiszowy z dodatkowymi orzechami. Wykonasz go w mniej niż dwie godziny przy użyciu formy silikonowej Wunderform Coox.