Pieczone jabłka nadziewane
2023-11-08Barszcz na zakwasie
2023-11-30Cynamonki, inaczej bułeczki cynamonowe, to pyszny i pachnący deser oparty na słodkim, delikatnym i puszystym cieście drożdżowym z cynamonowym nadzieniem. To właśnie nadzienie nadaje im aromatycznego smaku. Często podaje się je polane lukrem, co w połączeniu z rolowaną formą wygląda pięknie i smakowicie. To prosty do zrobienia deser, zwłaszcza gdy pod ręką nie ma się owoców do ciasta. Przedstawiamy przepis na rolowane, drożdżowe cynamonki, pieczone we frytkownicy beztłuszczowej.
Cynamon to przyprawa korzenna, otrzymywana z suszonej kory cynamonowca. Korzystnie wpływa na trawienie oraz oddychanie, przyspiesza też przemianę materii i rozgrzewa. Ma działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Cynamon dobrze aromatyzuje potrawy wytrawne i podkreśla desery. Jako ciekawostkę można dodać, że jest stosowany nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce i lecznictwie.
Cynamonki
Stopień trudności łatwy12
porcje1
godzina40
minut20
minutSkładniki
500 g mąki pszennej (typ 500 lub 550)
220 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
80 g roztopionego masła
80 g cukru
2 jajka + 1 do posmarowania
szczypta soli
- Nadzienie:
70 g cukru
70 g masła
2 łyżki cynamonu
- Lukier:
200 g cukru pudru
3 łyżki wrzątku lub podgrzanego soku z cytryny
Przygotowanie
- W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru oraz mąki, wlej niecałe pół szklanki ciepłego mleka, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut aż rozczyn zacznie pracować.
- Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj cukier, sól, resztę ciepłego mleka oraz rozczyn i wymieszaj, następnie dodaj jajka i wyrabiaj ciasto.
- Stopniowo dodawaj roztopione masło, wyrabiaj żeby ciasto było miękkie i elastyczne.
- Z ciasta uformuj kulę i włóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, żeby podwoiło objętość.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie – roztop w rondelku masło, dodaj cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiaj na stolnicy podsypanej mąką.
- Podziel ciasto na 2 części i z każdej rozwałkuj prostokąt 30 na 35 cm grubości około 1 cm.
- Posmaruj każdą część nadzieniem cynamonowym i zwiń dłuższe boki formując rolady.
- Rolady pokrój na kawałki grubości 2 cm, ułóż je w odstępach, przykryj ręczniczkiem i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
- Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem.
- Piecz po jednej warstwie partiami we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC około 15 – 20 minut, aż się zarumienią.
- Z cukru pudru oraz wody lub soku z cytryny utrzyj lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji i dekoruj gotowe, wystudzone bułeczki cynamonowe.
Uwagi
- Możesz użyć zamiast świeżych 15 g suchych drożdży, dodając je najpierw do mąki.
- Do nadzienia możesz dodać łyżkę cukru waniliowego.