Makaron ze szpinakiem
2025-01-16Domowa pizza w kształcie serca
2025-01-27Owsianka wielu osobom może kojarzyć się z nieapetyczną papką. Jak wiadomo, jest zdrowa, ale zdrowe jedzenie może też być pyszne. W wersji czekoladowej to zupełnie inny wymiar smaku. Dlatego my przygotowaliśmy przepis na czekoladową owsiankę z bananem. Szybka w przygotowaniu, sycąca i odżywcza, idealna na śniadanie. Tym bardziej, że czekolada dodaje energii, wspiera koncentrację i poprawia nastrój. Owiec wykazuje wiele właściwości odżywczych oraz prozdrowotnych. Orzechy też są wartościowym dodatkiem. A banan również zawiera liczne korzystne składniki. Wszystko to świetnie sprawdzi się na rozpoczęcie dnia.
Płatki owsiane – funkcjonalna żywność
Płatki owsiane produkowane są z owsa zwyczajnego z rodziny wiechlinowatych. Uprawiany jest głównie w Eurazji i Ameryce Północnej. Znany był już wiele tysięcy lat temu. W średniowieczu stanowił podstawę wyżywienia ludności w Europie. Owsianka na jego bazie była typowym posiłkiem w tamtych czasach. Dużą popularnością cieszyła się w Anglii. Sięgali po nią nie tylko robotnicy, górnicy i chłopi, ale też klasy wyższe. Dla tych pierwszych była sytym posiłkiem, który zapewniał siłę do ciężkiej pracy. Jak wiadomo gotowane płatki zwiększają masę oraz objętość.
Obecnie płatki owsiane są coraz bardziej doceniane z uwagi na wartości odżywcze i zdrowotne. Ze względu na nie zostały zaliczone do grupy o nazwie żywność funkcjonalna XXI wieku. To produkty przebadane naukowo pod kątem różnych właściwości. Potwierdzono ich korzystny wpływ na organizm człowieka, znacznie wykraczający poza tak zwane normalne jedzenie.
Wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych:
- zwykłe – najmniej przetworzone, wymagające dłuższego gotowania,
- górskie – bardziej przetworzone, wystarczy je zagotować,
- błyskawiczne – gotowe do spożywania na zimno lub zalane gorącym płynem.
Płatki owsiane stosuje się do owsianki, musli, granoli i batoników. Wypieka się z nich ciasta oraz dodaje do pieczywa i stosuje jako panierkę. Uzyskuje się z nich także mleko roślinne. Co ciekawe, wykazują wiele właściwości, dzięki którym wykorzystywane są w kosmetyce.
Zdrowa i sycąca owsianka – właściwości owsa
Owsianka w tradycyjnej wersji jest rodzajem kleiku lub zupy na bazie mleka bądź wody i płatków owsianych. Jest ceniona zwłaszcza przez osoby dbające o zdrowe odżywianie i będące na diecie. A także przez sportowców jako źródło energii i wsparcie wytrzymałości oraz sprawności fizycznej. Jest jednak świetną, szybką i sycącą propozycją na śniadanie dla każdego. Tym bardziej, że można do niej dodawać najróżniejsze składniki dla smaku, ale też wzmocnienia konkretnych, korzystnych dla naszego organizmu działań. A tych płatki owsiane wykazują wiele.
Owsianka znana jest z licznych właściwości odżywczych, prozdrowotnych i leczniczych. Posiada dużą wartość odżywczą oraz niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna. Zawdzięcza to obecności owsa. Dzięki niemu zalicza się ją do najzdrowszych posiłków. Owies stanowi podstawę zrównoważonej diety. Obfituje w liczne składniki odżywcze. Zawiera białko, błonnik pokarmowy, zdrowe aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dostarcza też sporą dawkę witamin, między innymi B1 i B6 oraz minerałów takich jak potas, żelazo, magnez i cynk.
Skąd czekolada wzięła się w Europie?
Ziarna kakaowca zostały odkryte około 4 tys. lat temu w Mezoameryce na wybrzeżu Zatoki Meksykańskiej. Starożytne kultury przyrządzały z nich czekoladę w formie napoju do picia. Pierwszymi Europejczykami, którzy mieli zetknąć się z kakao, byli uczestnicy wyprawy Krzysztofa Kolumba. Anegdota głosi, że jemu nie posmakował ten napój, więc nie przywiózł ziaren do Europy. Podobno dopiero Hernan Cortes, po otrzymaniu od meksykańskiego władcy kubka czekolady i zachwyceniu się nią, miał w 1528 roku przywieźć ziarna oraz recepturę do Hiszpanii. Była jednak zbyt gorzka, więc dodawano miód i cukier. Zyskała popularność wśród zamożnych i przez blisko 100 lat była ukrywana przed resztą Europy. Kiedy w 1615 roku francuski król poślubił córkę hiszpańskiego króla, przywiozła ze sobą próbki czekolady. Stopniowo zwyczaj jej picia rozpowszechnił się wśród innych władców i elit. Ogólnodostępna stała się w połowie XVII wieku w pijalniach czekolady i kawiarniach, a formę tabliczki zyskała w połowie XIX wieku.
Podstawowym składnikiem czekolady jest kakao. Zawiera żelazo, wapń oraz cynk. Czekolada gorzka jest uznawana za najzdrowszą. Magnez, potas i żelazo dodają energii oraz poprawiają samopoczucie. Niektóre substancje w czekoladzie mogą stymulować układ odpornościowy oraz chronić przed chorobami.
Dlatego też jest ona doskonałym dodatkiem, aby na śniadanie zagościła czekoladowa owsianka.
Czekoladowa owsianka
Kategoria: czekoladowa owsianka, owsianka, czekolada, płatki owsiane, śniadanie, lunch, deser, dieta, przepisyStopień trudności łatwy4
porcje15
minut10
minutSkładniki
500 ml mleka – 2 szklanki
200 g płatków owsianych – około 2/3 szklanki
1 łyżka miodu
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie arachidowe)
60 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka ciemnego kakao
1 banan
Przygotowanie
- Banana obierz i pokrój w plasterki lub w kostkę.
- Płatki owsiane zalej mlekiem i gotuj około 10 minut, raz po raz mieszając.
- Dodaj pokruszoną czekoladę, masło orzechowe, kakao i mieszaj do połączenia składników oraz rozpuszczenia się czekolady.
- Dodaj miód, wymieszaj i spróbuj, w razie potrzeby jeszcze dosłódź.
- Dodaj orzechy, możesz je przedtem podprażyć, wymieszaj i przekładaj do miseczek.
- Na wierzch nakładaj kawałki banana.
Uwagi
- Dla uzyskania pożądanego stopnia gęstości możesz dodać więcej lub mniej mleka.
- Jeżeli chcesz przygotować bardziej dietetyczną wersję, użyj mleka chudego lub roślinnego, pomiń masło orzechowe oraz czekoladę i dodaj więcej kakao. Jeśli używasz czekoladę, wybierz gorzką z dużą zawartością kakao.
- Owsianka czekoladowa dobrze smakuje z owocami sezonowymi. Latem możesz ją przygotować z dodatkiem takich owoców jak maliny, borówki czy żurawina. Owsianka to także więcej możliwości. Możesz dodać zdrowe ziarna i nasiona czy suszone owoce.