Przepis na Gazpacho w 60 sekund
2022-07-08Bananowe latte owsiane w 2 krokach
2022-07-18Crème brûlée to wspaniały deser, znany i uwielbiany na całym świecie. Jajeczno- śmietankowy, aksamitny krem pokryty jest cienką, słodką warstwą skarmelizowanego cukru. Karmel tworzy skorupkę, przez którą należy przebić się łyżeczką, aby dostać się do kremu. Do stworzenia przepisu polecamy nasz sprzęt kuchenny który znajdziesz tutaj.
Przepis na Crème brûlée w 8 prostych krokach
Kategoria: Desery, PrzepisyRodzaj kuchni: FrancuskaStopień trudności ŚredniPorcje
1
porcjeCzas przygotowania
40
minutCzas gotowania
8
minutKalorie
946
kcalCrème brûlée to jeden z kultowych francuskich deserów. A gdyby tak przyrządzić ten pyszny waniliowy deser z chrupiąca skorupką u siebie w domu? Wypróbuj nasz przepis z wykorzystaniem robota kuchennego Chef-O-Matic.
Składniki
500 ml mleka
100 g cukru
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
1 laska cynamonu
4 żółtka
25 g skrobia kukurydzianej
Przygotowanie
- W dzbanku miksującym na prędkości SL w 80 stopniach przez 8 minut podgrzej 400 ml mleka z odrobiną cukru, skórką z cytryny, cynamonem i skórką pomarańczy.
- Przykryj i gotuj całą mieszankę przez 15 minut.
- Odcedź przy pomoc koszyka do gotowania na parze i odstaw mleko na bok.
- Umieść mieszadło motylkowe
- W dzbanku miksującym umieścić żółtka, resztę cukru i skrobię kukurydzianą. Ubijaj na prędkości 2 przez 1 minutę Dodaj resztę zimnego mleka i mieszaj z prędkością 3 przez 1 minutę.
- Dodaj ugotowane mleko i gotuj na prędkości 3 w 100 stopniach przez 9 minut.
- Rozlej krem do ramekinów lub małych miseczek i ostudź.
- Tuż przed podaniem skarmelizuj z odrobiną cukru.
Uwagi
- Crème brûlée to jeden z kultowych francuskich deserów. A gdyby tak przyrządzić ten pyszny waniliowy deser z chrupiąca skorupką u siebie w domu? Wypróbuj nasz przepis z wykorzystaniem robota kuchennego Chef-O-Matic.