Działka rekreacyjna – wszystko co musisz wiedzieć o aranżacji działki
2023-06-29Sposoby na bóle mięśni i stawów – wyjaśniamy jak sobie z nimi poradzić
2023-06-30Domowa focaccia – przepis na puszystą przystawkę
Kategoria: Przepisy, PrzystawkiCzas przygotowania
2
godziny26
minutCzas gotowania
25
minutSkładniki
- Na zaczyn:
Drożdże suszone – 7 g
Ciepła woda – 1 szklanka
Cukier – 1 łyżeczka
Mąka pszenna – 50 g
- Na ciasto:
Mąka pszenna – 280 g
Woda – pół szklanki
Sól – 2 łyżeczki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Dodatki:
Sól morska – 2 szczypty
Rozmaryn – 2 szczypty
Oregano – 2 szczypty
Oliwki zielone – 20 g
Przygotowanie
- Weź dużą miskę, wlej do niej szklankę wody, a następnie dodaj suszonych drożdży, mąki i cukru.
- Dodane do siebie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie odstaw na ok. pół godziny pod przykryciem i poczekaj, aż zaczyn urośnie i będzie gotowy do przygotowania właściwego ciasta.
- Pora na przygotowanie ciasta – przygotuj kolejną dużą miskę, a następnie dodaj do niej wodę, mąkę, a także sól oraz oliwę z oliwek.
- Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dodaj do nich zaczyn i ponownie dobrze wymieszaj.
- Gęste ciasto wyrabiaj przez kilka minut, aż stanie się ono zbite i elastyczne.
- Gotowe do wypieczenia ciasto pozostaw pod przykryciem ponad godzinę, aż odpowiednio wyrośnie.
- Przygotuj np. foremkę do pizzy i wysyp ją szczyptą mąki, aby wylane do niej ciasto na focaccię nie przykleiło się do ścianek.
- Pora na trzecie i ostatnie wyrastanie ciasta – poczekaj ok. 25-35 minut.
- Ostatnia prosta – posyp ciasto rozmarynem, oregano i solą morską, a na końcu polej oliwą i wyłóż pokrojonymi w plasterki oliwkami.
- Wstaw ciasto do piekarnika i ustaw temperaturę 210*C z termoobiegiem na 25 minut.
- Twoja focaccia jest gotowa. Smacznego!