Czekoladowa owsianka
2025-01-22Kruche ciasteczka z nadzieniem malinowym
2025-01-29Kiedy nadchodzą Walentynki, wiele osób chciałoby przyrządzić coś dla ukochanej osoby. Pomysłów może być wiele. Pierwsze skojarzenie to elegancka kolacja albo coś słodkiego, najlepiej nawiązującego do tej okazji. My proponujemy coś mniej wykwintnego. Pizza w kształcie serca na Walentynki to może mniej elegancki pomysł, ale za to bardzo oryginalny. Idealny dla osób, które nie przepadają za ekskluzywnymi daniami i drogimi restauracjami. Trudno powiedzieć, co powiedzieliby na to przywiązani do tradycji Włosi, ale Polacy i Polki, zwłaszcza w Walentynki, z pewnością chętnie jej spróbują. To okazja, żeby uczcić ten dzień smaczną niespodzianką o niecodziennym kształcie, ale romantyczną i przygotowaną z miłością. Dlatego przygotuj z nami domową pizzę w kształcie serca.
Czym jest słynny włoski placek?
Pizza – jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni włoskiej, obok makaronów niemal jej symbol. A jednocześnie tak prosta w swojej formie. Jest to płaski placek drożdżowy posmarowany sosem pomidorowym, posypany startym serem, zwykle mozzarellą oraz ziołami. Ciasto na pizzę powstaje z białej mąki, drożdży, oliwy z oliwek i wody lub mleka. Piecze się ją wraz z dodatkami w mocno nagrzanym piecu, najlepiej specjalnym i opalanym drewnem. Serwowana jest na gorąco, choć bywa też jadana na zimno. Kiedyś był to posiłek najbiedniejszych, dziś jedno z najbardziej rozsławionych dań na całym świecie, a na pewno najsłynniejszy placek. Szybki posiłek biedoty, który trafił na królewskie stoły. Choć odmian jest wiele, obecnie we Włoszech najbardziej znane są trzy rodzaje. Najpopularniejsza i często uznawana za najlepszą neapolitańska, bardzo cienka z pulchnymi brzegami, grubsza rzymska bez wystających brzegów oraz prostokątna sycylijska.
Pizza rozpowszechniła się na całym świecie, a w różnych krajach powstały różne wersje. Co ciekawe, niektórych rodowity Włoch nie nazwałby prawdziwą pizzą, bo ma to być prosta i świeża kompozycja. We Włoszech najważniejsze jest cienkie i elastyczne ciasto, a nie typowe głównie dla Ameryki grube z wieloma składnikami na wierzchu. Bo tych, niezależnie od regionu, w Italii jest niewiele. Co też istotne, dodatkowe sosy nie są podawane do tradycyjnej, włoskiej pizzy, tylko oliwa z oliwek. A na całym świecie serwowana jest w niezliczonej liczbie wariantów z oryginalnymi i zaskakującymi dodatkami. Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony jest 9 lutego.
Skąd pochodzi pizza i co w jej historii robią królowie?
Za ojczyznę pizzy uważa się Neapol, który był portem założonym przez Greków. Jednak płaskie i okrągłe placki wypiekane z oliwą z oliwek oraz ziołami były znane już w starożytności i to wielu kulturom rejonu Morza Śródziemnego, Grekom, Rzymianom i Egipcjanom. Być może pierwsze powstały w Grecji, skąd trafiły do Włoch. Tam pojawił się sos pomidorowy, choć pomidory zaczęto używać dwa wieki później, niż wraz z Kolumbem przybyły z Ameryki. Sama nazwa „piza” lub „pizzas” pierwszy raz w formie pisanej pojawiła się we Włoszech pod koniec X wieku. Słowo “pizza” wywodzi się z łacińskiego “picea”, co oznacza placek mączny zwany także focaccia.
Pierwsze pizzerie otwarto w Neapolu w XVIII wieku, a do popularności przyczynili się władcy. Ponoć król Neapolu i Sycylii Ferdynand II Burbon je odwiedzał i zajadał się pizzą. W 1889 roku do Neapolu przybyła ówczesna królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka. Kucharz Raffaele’a Esposito przygotował specjalnie dla niej trzy wersje, w tym nową pizzę z bazylią, pomidorami i dodatkiem mozzarelli, składników w kolorze włoskiej flagi. Podobno to ona najbardziej zachwyciła królową, od której imienia pochodzi nazwa Margherita. Pierwsza współczesna, obecnie nam znana i najprostsza wersja. Jedna z najpopularniejszych oraz symbol Włoch, który pokochała królowa, a potem cały świat. Mniej więcej w tym czasie pizza trafiła do Ameryki wraz z włoskimi imigrantami, którzy otwierali tam pizzerie. W odróżnieniu od całej Italii stały się tam popularne. Na północy Włoch popularność pizza zyskała dopiero po II wojnie światowej dzięki emigrującym za pracą robotnikom z południa. Do Polski trafiła w XVI wieku na dwór Zygmunta Starego za sprawą włoskich kucharzy królowej Bony, ale popularna stała się dopiero w latach 90-tych XX wieku.
Ciekawostka – włoska duma narodowa
„Pizza Napoletana” w 2009 roku uzyskała od Komisji Europejskiej certyfikat TSG gwarantowanej specjalności tradycyjnej. W 2022 nazwa została zastrzeżona, uzyskując status produktu chronionego. W roku 2017 została wpisana na listę niematerialnego światowego dziedzictwa UNESCO. W Włoszech jest nawet ustawa jej dotycząca. W Neapolu od 40 lat istnieje stowarzyszenie The Associazione Verace Pizza Napoletana przyznające certyfikaty autentyczności pizzy neapolitańskiej, prowadzące też kursy jej przygotowania. Obecnie certyfikowane neapolitańskie pizzerie można znaleźć w 58 krajach na świecie, w Polsce jest ich 27.
Pizza neapolitańska to włoska duma i dobro narodowe, uznawana za spuściznę oraz synonim włoskiej pizzy. Oryginalna neapolitana chroniona znakiem firmowym powstaje na bazie certyfikowanej receptury i ściśle określonych składników z Kampanii. Na Marghericie znajduje się sos z pomidorów odmiany San Marzano z wulkanicznych pól spod Wezuwiusza, mozzarella di bufala z mleka bawolic żyjących na bagnach pod Neapolem i świeża bazylia. Druga neapolitana to marinara zawierająca pomidory, czosnek, oregano i oliwę. Ciasto przyrządza się z oryginalnej włoskiej mąki typu 00, drożdży piwnych, wody pitnej oraz soli, bez oliwy i odstawia do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin. Powinno być ręcznie wyrabiane i formowane w okrąg. Całość piecze się w bardzo wysokiej temperaturze w piecu opalanym drewnem do półtorej minuty. Pizza powinna być nie większa niż 35 cm, mieć pulchne, wypieczone brzegi z czarnymi „bąblami” o wysokości do 2 cm i cienki, wilgotny środek o grubości nie większej niż 0,3 cm. Zwykle je się ją, zaczynając od środka, na końcu racząc się wypieczonymi brzegami z odrobiną oliwy z oliwek.
Domowa pizza w kształcie serca
Kategoria: Blog, Nowe wpisy 🆕, Przystawki, oboad, domowa pizza w kształcie serca, domowa pizza, pizza, przepisyStopień trudności łatwy2
porcje1
godzina30
minut30
minutSkładniki
- Ciasto:
250 g mąki
20 g świeżych drożdży
140 ml ciepłej wody
łyżka oliwy
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
- Na pizzę:
1 nieduża papryka czerwona
6 pomidorków koktajlowych
6 mniejszych pieczarek
około 80 g startego sera gouda (opcjonalnie mozzarella, grane padano)
mały pęczek natki pietruszki
- Pomidorowy sos do pizzy:
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek – łyżka
125 g przetartych przez sito włoskich pomidorów pelati z puszki
pół łyżeczki suszonego oregano
sól i pieprz
Przygotowanie
- Drożdże z cukrem i 2 łyżeczkami mąki rozpuść w połowie ciepłej wody i odstaw na 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą, zrób w środku zagłębienie i dodaj w nie rozczyn oraz resztę wody.
- Wymieszaj składniki, pod koniec dodaj oliwę.
- Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiaj ręcznie, aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Uformuj kulę, włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotuj sos do pizzy.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę przesmaż, żeby nie przypalić.
- Dodaj pomidory, oregano, sól i pieprz.
- Doprowadź do zagotowania i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut.
- Z papryki odetnij górną część, wydrąż z gniazd nasiennych i pokrój w cieńsze okręgi.
- Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na połówki.
- Pieczarki oczyść i pokrój pionowo w plasterki razem z korzonkami.
- Pietruszkę posiekaj.
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Możesz je rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyciąć serce, ale najlepiej powoli rozciągać je rękami od środka, formując kształt serca, zostawiając na brzegu wałeczek.
- Wnętrze placka posmaruj sosem pomidorowym.
- Nakładaj po kilka krążków papryki, pomiędzy nie pomidorki, na wierzch nałóż pieczarki.
- Posyp startym serem i natką pietruszki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 220ºC w opcji góra dół około 15 minut.
- Podawaj z ketchupem lub ulubionymi sosami – czosnkowym czy pietruszkowym.
Uwagi
- Najważniejsze w pizzy jest ciasto, a jego najważniejszym składnikiem mąka. Polecana jest biała i drobno zmielona, specjalna odmiana typu 00 do włoskiej pizzy. Ewentualnie można użyć mąki pszennej 550 lub tortowej 450.
- Ciasto dobrze formować na papierze pergaminowym, z którego łatwo zsuniesz je na blachę do pieczenia.
- Jeżeli wałkujesz ciasto, spróbuj uformować trójkąt lub kroplę wody. Na dolnej części palcem pociągnij ciasto, żeby utworzyć górę serca. Potrzymaj chwile, a potem zagnieć rogi całej pizzy do środka. Z trójkąta odetnij przedtem dwa górne boki.
- Jeżeli formujesz serce ręcznie, najpierw z kuli spróbuj zrobić spłaszczony kształt serca. Potem formuj je, delikatnie rozciągając opuszkami palców. Jeśli ciasto się kurczy, przykryj je czystym ręcznikiem kuchennym, pozwól mu odpocząć przez 10 minut, a następnie wróć do niego.
- Jeśli jest taka opcja, piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 250ºC.