Bułeczki grahamki
2023-06-20Pieczone żeberka
2023-06-20Falafele to wegańska potrawa kuchni z bliskiego wschodu, popularna w krajach arabskich. Są to smażone na głębokim tłuszczu nieduże kuleczki z ciecierzycy, bobu lub fasoli, z dodatkiem mocnych przypraw i ziół. Falafele z ciecierzycy są pożywne i zdrowe ze względu na wysoką zawartość białka, witamin i składników mineralnych. Jak jednak wiadomo smażenie na głębokim tłuszczu jest kaloryczne i niezbyt zdrowe. Dlatego my proponujemy przygotować falafele we frytkownicy beztłuszczowej, które też będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.
Falafele
Kategoria: Przepisy, PrzystawkiStopień trudności łatwy4-6
porcje25
minut10
minutSkładniki
2 szklanki ciecierzycy suszonej
1 cebula żółta pokrojona w ćwiartki
2 ząbki czosnku
pęczek posiekanej pietruszki – około pół szklanki
pęczek posiekanej kolendry – około pół szklanki
kmin, kolendra, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz – po łyżce
oliwa z oliwek 2 łyżki
opcjonalnie nasiona sezamu
Przygotowanie
- Namocz suchą ciecierzycę na 24 godziny w takiej ilości wody, żeby było jej kilka centymetrów więcej niż ciecierzycy, która pęcznieje i wchłania wodę. Odsącz dokładnie namoczoną ciecierzycę.
- Zmiksuj ciecierzycę wraz z ziołami i przyprawami w robocie kuchennym lub blenderze do uzyskania konsystencji grubej mąki.
- Masę przełóż do miski, przykryj i odstaw na przynajmniej godzinę do lodówki.
- Jeśli dodajesz sezam, wymieszaj go z masą z ciecierzycy.
- Formuj kulki wielkości piłki golfowej i lekko je spłaszczaj żeby nie kulały się w koszu frytkownicy. Posmaruj kulki oliwą z oliwek.
- Piecz we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 200ºC około 5-10 minut.
- Sprawdź czy są chrupiące i nabierają koloru, w razie potrzeby smaż jeszcze trochę.
- Odwróć falafele na druga stronę i powtórz to samo, smaż aż będą chrupiące i złocistobrązowa z obu stron.
Uwagi
- Jeśli chcesz, żeby falafele były bardziej puszyste, przed formowaniem dodaj do masy łyżeczkę proszku do pieczenia lub trochę maki gryczanej jeśli masa słabo się klei. Smaż jeśli trzeba partiami tak, żeby kotleciki się nie stykały i dobrze zarumieniły.
- Falafele często podaje się z hummusem lub sosem tahini. Podawane w chlebku pita z dodatkami lub świeżymi warzywami i piklami mogą być pełnym posiłkiem. Sos tahini możesz przygotować samodzielnie, miksując pastę sezamową z naturalnym jogurtem, czosnkiem, solą, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, jeśli trzeba rozcieńczając go odrobiną wody.