Wegetariańskie burgery z buraka
2023-08-28Placuszki z cukinii
2023-08-28Potrawy z farszami można przygotować na różnorodny sposób. Różne może być samo nadzienie, jak i to co jest faszerowane. Często są to warzywa, zwłaszcza takie, które mają kształt idealny do nadziewania. Taka właśnie jest papryka, więc często jest wykorzystywana do potraw w formie faszerowanej. Niezależnie od tego czym będzie nafaszerowana, jej charakterystyczny smak świetnie uzupełni całość, przenikając środek. Nasza propozycja to papryka faszerowana w klasyczny sposób mięsem mielonym, ale przygotowywana we frytkownicy beztłuszczowej.
Papryka spożywana na surowo zachowuje więcej wartości odżywczych, ale i tak jest źródłem wielu witamin, składników mineralnych, kwasu foliowego i polifenoli. Właściwości zależą głównie od koloru, najzdrowsza jest papryka czerwona.
Faszerowana papryka
Stopień trudności łatwy4
porcje40
minut30
minutSkładniki
4 czerwone papryki średniej wielkości
400 g mielonego mięsa wieprzowego (lub wołowego)
100 g ryżu
200 g pieczarek
50 g startego żółtego sera
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
25 g posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
olej roślinny
łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie ostrej)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Ugotuj ryż.
- Papryki umyj, odetnij wierzchołek, wytnij gniazda nasienne oraz białe włókna i oczyść dokładnie środek z pestek.
- Cebulę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Oczyszczone pieczarki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Na niewielkiej ilości oleju podsmaż czosnek i cebulę do zeszklenia.
- Dodaj pieczarki i smaż na wolnym ogniu do odparowania wody.
- Dodaj mięso mielone i smaż kilka minut.
- Dopraw farsz papryką, solą i pieprzem do smaku.
- Dodaj ryż, koncentrat i natkę pietruszki, wymieszaj i chwilę razem podsmaż.
- Napełnij farszem papryki i przykryj odciętymi kapeluszami.
- Piecz nafaszerowane papryki we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC przez 10 minut.
- Następnie zdejmij kapelusze i wierzch papryk posyp startym serem.
- Piecz jeszcze 5 minut bez kapeluszy aż ser się rozpuści i zarumieni.
Uwagi
- Wybierz takie papryki, które mają prosty spód i będą równo stały. Jeżeli trzeba, piecz papryki partiami lub przygotuj taką ilość, jak zamieści się w pojemniku frytkownicy, odpowiednio dopasowując proporcje składników.